Beperking van proceskostenvergoeding bij duizenden beroepen

maandag 27 augustus 2018 Remco Latour 454x gelezen

Als een gemachtigde in duizenden vergelijkbare zaken rechtsbijstand verleent, zal de rechter zijn cliënten niet voor iedere afzonderlijke zaak een proceskostenvergoeding toekennen.

In principe kent de rechter belanghebbenden voor iedere gewonnen zaak een proceskostenvergoeding toe. Een uitzondering doet zich voor als twee of meer zaken met elkaar samenhangen. Het begrip samenhangende zaken is op 1 januari 2015 verruimd (zie ook: 'Begrip "samenhangende zaken" nader toegelicht'). Maar Hof Arnhem-Leeuwarden weigert ook in een geschil dat vóór die datum was ontstaan per individuele zaak een standaard proceskostenvergoeding toe te kennen. De gemachtigde van de belanghebbenden had namelijk in duizenden vergelijkbare beroepsprocedures rechtsbijstand verleend. Als het hof in iedere individuele zaak zou vasthouden aan het forfait, zouden de totale vergoedingen de in redelijkheid gemaakte kosten ver overtreffen. En dat terwijl het forfait het karakter heeft van een tegemoetkoming in de werkelijke kosten. Daarom besluit het hof om de punten per proceshandeling geen rol te laten spelen bij het bepalen van de proceskostenvergoeding.

 

Besluit: art. 3 Bpb

 

Bronnen: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 augustus 2018 (gepubliceerd 24 augustus 2018), ECLI:NL:GHARL:2018:7273 en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 augustus 2018 (gepubliceerd 24 augustus 2018), ECLI:NL:GHARL:2018:7274

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.