Beperkt verhandelbaar certificaat, lage verkrijgingsprijs

donderdag 7 november 2019 Remco Latour 306x gelezen

Soms is de overdrachtsprijs van en aanmerkelijk belang mede afhankelijk van de waarde van een ingebracht certificaat. Als dit certificaat beperkt verhandelbaar is, kan dat gevolgen hebben voor de waarde en daarmee ook voor de verkrijgingsprijs van het aanmerkelijk belang.

De verkrijgingsprijs van aandelen die een aanmerkelijk belang (ab) vormen, bestaat uit de tegenprestatie die de belastingplichtige moest leveren om deze aandelen te verkrijgen. Voor zover de tegenprestatie niet uit geld bestaat, moet men de tegenprestatie waarderen tegen de waarde in het economische verkeer. In een zaak voor Hof Den Haag bestond de verkrijgingsprijs van een ab onder andere uit de storting van een participatiecertificaat. Dit certificaat gaf recht op 2% van de winst van een coöperatie met uitzondering van de winst uit één deelneming. De fiscus waardeerde dit certificaat tegen een bedrag van ongeveer € 4,6 miljoen. Dit is namelijk de waarde die in de participatieovereenkomst is opgenomen als verkrijgingsprijs van het lidmaatschapscertificaat. De ab-houder stelt dat de waarde van het certificaat gelijk was aan 2% van de waarde van de coöperatie minus 2% van de waarde van de deelneming waarvan geen winst toekomt aan de certificaathouder.

 

Bestuurder moet toestemming overdracht geven

Het hof oordeelt dat de Belastingdienst terecht heeft aangesloten bij de verkrijgingsprijs die is vermeld in de participatieovereenkomst. Dit is de prijs die een derde ook zou moeten betalen. De dga wist aannemelijk te maken dat anderen voor hogere bedragen zijn toegetreden, maar de bedragen die uittreders voor hun lidmaatschapscertificaat kregen, wisselden ook. Het hof constateert dat het toe- en uittreden niet plaatsvond volgend een bepaalde methode. Dit kwam omdat de bestuurder van de coöperatie toestemming moest geven voor het verhandelen van de participatiecertificaten. Deze beperkring in de verhandelbaarheid matigde ook de waarde van de certificaten.

 

Wet: art. 4.21, eerste lid en 4.36 Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Den Haag 30 oktober 2019 (gepubliceerd 5 november 2019), ECLI:NL:GHDHA:2019:2862

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.