Bereken of afkoop PEB in 2018 nog voordelig is

Tipje van de sluier 2 van 5 - Belastingwijzigingen 2018

dinsdag 9 januari 2018 Remco Latour 1740x gelezen

Het kabinet heeft het voornemen om in 2019 de schijven in de inkomstenbelasting terug te brengen van vier naar drie. Deze ontwikkeling kan het voordelig maken voor dga’s om hun pensioen in eigen beheer (PEB) in 2018 niet af te kopen, maar regulier af te laten wikkelen vanaf 2019.

Belastingplichtigen die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, zullen in 2019 feitelijk te maken hebben met twee tarieven voor de inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen (IB/PVV). Het tarief voor de eerste schijf tot circa € 68.600 zal 36,93% bedragen. Het hoge tarief zal 49,5% gaan bedragen. Omdat AOW-gerechtigden geen AOW-premies hoeven te betalen, hebben zij te maken met drie schijven.

 

Gevolgen voor afkoop PEB

Deze voorgenomen tariefsverlaging kan ook gevolgen hebben voor de keuze van de dga’s onder uw cliënten met betrekking tot de afkoop van hun pensioenen in eigen beheer. Als een dga dit jaar zijn PEB afkoopt, mag hij een korting toepassen van maximaal 25% van de fiscale balanswaarde van de pensioenverplichting per 31 december 2015. Hij betaalt dus maximaal ruim 38% over dit deel van zijn afgekochte PEB. In 2019 daalt de korting naar maximaal 19,5%. Dit maakt in beginsel afkoop in 2018 fiscaal voordeliger dan een afkoop in 2019. Maar de dga kan ook besluiten dat hij door de structurele verlaging van de IB/PVV-tarieven liever zijn opgebouwde pensioen regulier laat uitkeren. Het tarief over de eerste schijf van 36,93% is immers lager dan de maximale heffing over het afgekochte PEB. Natuurlijk is het bij het afzien van afkoop wel zaak dat uw cliënt binnen de eerste schijf blijft. Om hem te helpen bij het maken van een goede keuze zult u dan ook zorgvuldig rekenwerk moeten verrichten.

 

Wet: artikelen 2.10 en 2.10a Wet IB 2001 en artikel 38o Wet LB 1964

 

Belastingwijzigingen 2018

Dit was slechts een tipje van de sluier. Wilt u meer soortgelijke tips ontvangen? In de Special Belastingwijzigingen 2018 zijn alle belangrijke belastingwijzigingen praktijkgericht voor de ondernemer beschreven, zodat de nieuwe situatie optimaal kan worden benut. Deze special heeft een omvang van 37 pagina’s A4 en vormt een ideaal document om in het kader van relatiemarketing met uw cliënten te delen.

Meer informatie: Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.