Berekening recente vervangingswaarde goede basis WOZ-waarde

dinsdag 15 mei 2018 Remco Latour 320x gelezen

Als de gecorrigeerde vervangingswaarde van een onroerende zaak, anders dan een woning, per drie maanden voor de peildatum wordt berekend, vormt deze berekening een goede basis voor de WOZ-waarde. Hof Den Bosch komt althans tot dit oordeel.

In deze zaak stond de WOZ-waarde van een kantoorgebouw per waardepeildatum 1 januari 2014 ter discussie. De gemeente had deze WOZ-waarde na een bezwaar van de eigenaar en gebruiker vastgesteld op € 950.000. Toen de eigenaar in beroep ging, wees de gemeente op een rapport waarin de gecorrigeerde vervangingswaarde van de onroerende zaak per 1 oktober 2013 was berekend op € 1 miljoen. Hierbij was de taxateur uitgegaan van een kantoorobject en hij had de stichtingskosten gecorrigeerd met een afschrijving vanwege technische en functionele veroudering. De eigenaar had geen klachten geuit tegen deze uitgangspunten. Het hof concludeert daarom dat de gecorrigeerde vervangingswaarde per 1 oktober 2013 inderdaad € 1 miljoen bedraagt. De gemeente heeft mede daarmee volgens het hof aannemelijk gemaakt dat de WOZ-waarde van drie maanden à € 950.000 niet te hoog is vastgesteld. Het hof neemt daarom de klachten van de eigenaar over de kapitalisatiefactor en het feit dat een van de vergelijkingsobjecten een beleggingsobject was, niet in behandeling.

 

Wet: art. 17 Wet WOZ

Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 5 april 2018 (gepubliceerd 12 mei 2018), ECLI:NL:GHSHE:2018:1494

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.