Beslis vóór 20 november over aanmelding voor nieuwe KOR

vrijdag 25 oktober 2019 Remco Latour 1069x gelezen

Ondernemers die in 2020 de nieuwe kleineondernemersregeling willen benutten, moeten in principe snel actie ondernemen en vóór 20 november 2019 doorgeven of zij de nieuwe regeling willen toepassen.

De huidige kleineondernemersregeling (KOR) staat alleen open voor btw-ondernemers die natuurlijke personen zijn. Als de ondernemer per saldo minder dan € 1.883 aan btw moet afdragen, mag hij een vermindering toepassen van 2,5 x (€ 1.883 -/- het bedrag van de verschuldigde belasting). Als hij per saldo minder dan € 1.345 is verschuldigd, hoeft de ondernemer zelfs helemaal niets te betalen. In dat geval kan hij ook bij de Belastingdienst vragen om ontheffing van administratieve verplichtingen. In dat geval vervalt ook het recht op aftrek van voorbelasting.

 

Nieuwe regeling: de OVOB

De nieuwe kleineondernemersregeling zoals die geldt vanaf 1 januari 2020 wordt ook wel de omzetgerelateerde vrijstelling voor de omzetbelasting (OVOB) genoemd. Terwijl de huidige KOR in wezen een btw-afdrachtvermindering is, kan men de OVOB aanmerken als een btw-vrijstelling. In tegenstelling tot de huidige KOR staat de OVOB ook open voor rechtspersonen! Een ander belangrijk verschil tussen de huidige KOR en de OVOB is dat de btw-ondernemer een omzet van minder dan € 20.000 moet behalen om de OVOB  te mogen toepassen. Mr Carola van Vilsteren behandelt in de e-learning van Tax Talks welke soorten omzet wel of niet meetellen voor deze grens.

 

Verzoek om OVOB (niet) toe te passen

Van Vilsteren gaat ook in op de nadelen van de OVOB en wanneer het beter is om niet op toepassing van deze regeling te vragen. Adviseurs van btw-ondernemers moeten in dit verband tijdig nagaan of de OVOB voor hun cliënten voordelig uitpakt. In beginsel moet de ondernemer namelijk uiterlijk op 20 november 2019 aan de Belastingdienst doorgeven dat hij de OVOB wil toepassen. Een later verzoek betekent dat op zijn vroegst per 1 april 2020 de regeling toepasbaar is. Als een ondernemer al ontheffing van btw-administratie heeft, meldt de Belastingdienst hem automatisch aan voor de OVOB. Is dit ongewenst, dan moet de ondernemer tijdig doorgeven dat hij niet onder het regime van de OVOB wil vallen! 

 

Meer weten?

In een e-learning van Tax Talks bespreekt Carola van Vilsteren de gevolgen voor de praktijk. Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.  

   

Wet: art. 25 Wet OB 1968

Meer informatie: Tax Talks e-learning

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.