Besluit eigenwoningschuld 2018: maak nu het verschil voor uw cliënt

vrijdag 16 maart 2018 Michel Halters 3883x gelezen

Op 30 januari 2018 heeft de staatssecretaris van Financiën een goedkeurend besluit uitgebracht over de toedeling van een eigenwoningschuld. Dit besluit is van toepassing op fiscale partners van wie één al een eigenwoningverleden heeft. Nu de aangifteperiode weer aanbreekt, wilt u het besluit doorgronden om uw klanten goed te adviseren. Welke knelpunten bevat het besluit, welke oplossing kunt u daarvoor bieden en welke cliënten adviseert u om een beroep op dit besluit te doen? SDU Fiscaal biedt een online training waarin al deze thema’s aan bod komen.

Wie kunnen een beroep op het besluit doen?

Meer informatie over het besluit van de staatssecretaris kunt u nalezen op: 'Goedkeuring toerekening eigenwoningverleden bij partners'. Het betreft zowel gehuwde als ongehuwde stellen die een woning kopen en daarvoor een gezamenlijke (hypothecaire) geldlening afsluiten. Daarbij komt het regelmatig voor dat één van de partners in het verleden al een eigen woning had en die eigen middelen inbrengt bij verwerving van de gezamenlijke woning. Door ingewikkeld overgangsrecht kan daarbij de situatie ontstaan dat een deel van de aangegane eigenwoningschuld door een partner niet kwalificeert als eigenwoningschuld en daarom niet tot renteaftrek leidt.  

 

Voor- en nadelen

Als partners ervoor kiezen een beroep te doen op het besluit, levert dit op korte termijn fiscaal voordeel op. Pas als zij na enige jaren uit elkaar gaan, ontstaan problemen. De partner met een eigenwoningverleden kan dan bijvoorbeeld de helft van het overgangsrecht verliezen. Deze partner moet dan voor die helft een annuïtaire lening afsluiten in plaats van een aflossingsvrije lening om de renteaftrek te behouden. De partner zonder eigenwoningverleden krijgt voor de helft het eigenwoningverleden van de andere partner. In de toekomst kan eerstgenoemde partner de rente dan niet meer over de volle looptijd van de lening in aftrek brengen.

 

Online training

Het besluit levert op dit moment nog veel onduidelijkheid op. In welke situatie en voor welke klant past u de regeling wel en niet toe? De online training Besluit Eigenwoningschuld 2018 geeft binnen 30 minuten antwoord op deze vragen. Jasper Horsthuis geeft een heldere toelichting op het besluit en op de mogelijkheden voor fiscale aftrek, zowel voor als na het verbreken van het fiscaal partnerschap.

 

U kunt gratis deelnemen aan deze online training. In slechts 30 minuten weet u voor welke cliënten u het verschil kunt maken met een goed gefundeerd advies.

 

 

Wet: Art. 3.119a (lid 6), 10bis.1 Wet IB 2001,

Meer informatie: Besluit Staatssecretaris van Financiën van 30 januari 2018, nr. 2018-1511, Stcrt. 2018, 5946

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.