Bezwaarschrift is geen bewijsstuk

dinsdag 10 oktober 2017 Remco Latour 699x gelezen

Het indienen van een bezwaarschrift dat verwijst naar een onjuiste aangifte, is geen vorm van valsheid in geschrifte. De Hoge Raad ziet een bezwaarschrift namelijk niet als een bewijsstuk.

Een man was in cassatie gegaan tegen zijn veroordeling voor het plegen van valsheid in geschrifte. Meer specifiek betrof de aanklacht het valselijk opmaken van een geschrift dat was bestemd om tot bewijs van enig feit (bewijsstuk)te dienen. Hof Amsterdam had de man schuldig bevonden omdat hij namens een dga een bezwaarschrift had ingediend en daarbij als motivering had verwezen naar de aangifte inkomstenbelasting over 2007. In deze aangifte was ten onrechte het salaris uit een B.V. buiten beschouwing gelaten. Hier was geen sprake van een pleitbaar standpunt. Maar de Hoge Raad oordeelde dat de verwijzing naar de onjuiste aangifte van het bezwaarschrift nog geen bewijsstuk maakte. De Hoge Raad sprak de man daarom vrij van het opmaken van een vals bewijsstuk.

 

Wet: artikel 69, tweede lid AWR

Meer informatie: Hoge Raad 3 oktober 2017 (gepubliceerd 4 oktober 2017), ECLI:NL:HR:2017:2542

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.