Bij nieuwe feiten zijn nieuwe argumenten nodig

maandag 12 februari 2018 Remco Latour 435x gelezen

Ook nadat over een zaak al een horing is geweest, kan de belanghebbende recht hebben op een tweede horing als de fiscus vanwege nieuwe feiten tot een ander standpunt komt. Als de belanghebbende vervolgens zelf niets nieuws weet toe te voegen, zal een schending van zijn hoorrecht echter weinig gevolgen hebben.

Toen was geconstateerd dat een Nederlandse man op de Nederlandse weg had gereden met een auto met een Belgisch kenteken, wilde de fiscus die man een naheffingsaanslag BPM opleggen. De man stelde dat hij de auto had gehuurd van een Belgische vennootschap. Naar aanleiding van deze stelling verleende de Belastingdienst de man een vrijstelling van BPM wegens kortstondig gebruik. Daarnaast zag de inspecteur af van naheffing. Maar naderhand bleek uit een strafrechtelijk onderzoek dat de man een valse huurovereenkomst had overlegd. De inspecteur legde de man alsnog de naheffingsaanslag BPM op zonder hem opnieuw te horen. Dit was volgens de belastingrechter een schending van het hoorrecht, omdat sprake was van nieuwe feiten. Bovendien zag de nieuwe naheffingsaanslag over een langere periode. De schending van het hoorrecht leidde echter niet tot vernietiging van de aanslag. Het houden van een horing zou namelijk niet tot een andere uitkomst hebben geleid. Ten eerste was wel een hoorgesprek geweest in de beroepsfase waarin de inspecteur bij zijn standpunt was gebleven. Verder hadden de feiten, die de fiscus bekend waren geworden door het strafrechtelijk onderzoek, hoofdzakelijk plaatsgevonden vóór de eerste aankondiging van het voornemen om na te heffen. Over deze periode was de man al gehoord. Bovendien had hij na het ontvangen van de naheffingsaanslag geen nieuwe feiten meer naar voren gebracht.

 

Wet: artikel 6 Wet BPM 1992 en artikel 7:2 Awb

Meer informatie: Hoge Raad 9 februari 2018, ECLI:NL:HR:2018:174

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.