Bij voorbereidende economische handelingen btw-ondernemer

vrijdag 12 juli 2019 Michel Halters 648x gelezen

Voor de omzetbelasting omvat het begrip economische activiteiten ook voorbereidende werkzaamheden gericht op een duurzaam deelnemen aan het economische verkeer. Het kenbaar gemaakte voornemen om economische activiteiten te verrichten moet met objectieve gegevens ondersteund worden.

In 2015 werd een coöperatie opgericht. Een vrouw was bestuurder. Leden van de coöperatie waren onder meer de echtgenoot van de vrouw en hun dochter. De coöperatie had als doel het adviseren, begeleiden en organiseren van (internationale) (ruiter) sportevenementen en het opleiden en trainen van deelnemers aan de (ruiter)sport. Er bestonden geen schriftelijke huur- of gebruikersovereenkomsten tussen de leden en de coöperatie. De coöperatie betaalde ook geen huur voor het gebruik van de manege die eigendom is van het echtpaar. De coöperatie had geen vergoeding aan haar leden in rekening gebracht voor door haar aan de leden verrichte werkzaamheden. Ondanks het ontbreken van omzet vroeg de coöperatie wel de voorbelasting terug in haar aangiften omzetbelasting. Na een boekenonderzoek legde de Belastingdienst naheffingsaanslagen op.

 

Verwevenheid

Bij Rechtbank Gelderland is in geschil of de coöperatie ondernemer is voor de omzetbelasting. De rechtbank concludeert dat de coöperatie moet aantonen dat zij ondernemer is vanwege voorbereidende ondernemershandelingen gebaseerd op objectieve gegevens. De rechtbank vindt de coöperatie daarin niet geslaagd. Niets ondersteunt de verklaring van de coöperatie over inbreng van paarden, de eigendom van de paarden en de winstverdeling. Er bestaan geen schriftelijke overeenkomsten tussen de leden en de coöperatie. Bovendien is de verwevenheid van de coöperatie en haar leden zodanig dat wel aannemelijk is dat de coöperatie uitsluitend de privébelangen van haar leden behartigt. Ook is het ondernemerschap niet aangetoond met de verkoop van een paard. Niet is duidelijk of dit paard is ingebracht in de coöperatie. Van een opgefokt paard is in ieder geval geen sprake omdat dit paard al in 2011 was geboren. Bovendien wijkt het verkoopbedrag op de factuur af met de ontvangst van het bedrag op de bankrekening. De factuur is daarom geen objectief gegeven dat het voornemen tot het verrichten van economische activiteiten van de coöperatie onderbouwt.

 

Wet: art. 7 eerste lid Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 4 juli 2019 (gepubliceerd 9 juli 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:2958

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.