Boete voor belastingadviseur die geschatte omzet aangeeft

vrijdag 3 augustus 2018 Michel Halters 1 reactie 1050x gelezen

Een factuur hoeft niet aan alle formele vereisten te voldoen om voorbelasting terug te kunnen vragen. Wel moet controleerbaar zijn of aan alle materiƫle eisen voor aftrek is voldaan.

Bij een belastingadviseur vond een boekenonderzoek plaats om de aanvaardbaarheid van de aangiften omzetbelasting te controleren. Volgens de Belastingdienst sloten de aangiften omzetbelasting niet met de administratie. De aangiften waren geschat en bovendien lagen aan deze schattingen geen berekeningen ten grondslag. De inspecteur had naar aanleiding van dit boekenonderzoek naheffingsaanslagen omzetbelasting opgelegd. In geschil bij Rechtbank Gelderland zijn de correcties vanwege een aantal kosten en de geweigerde teruggaaf vanwege de investering in de keuken/pantry. De rechtbank oordeelt dat de adviseur zijn recht op teruggave omzetbelasting vanwege de diverse kosten aannemelijk moet maken. Daarin is de adviseur niet geslaagd, omdat hij zijn stellingen niet met berekeningen heeft onderbouwd .Bovendien is de aangifte gedaan op basis van een (niet onderbouwde) schatting, zodat niet te controleren valt wat er wel en wat er niet in de aangifte is verwerkt.

 

Investering in keuken/pantry

In beginsel bestaat alleen recht op aftrek van voorbelasting als een ondernemer een factuur kan overleggen. Op grond van Europese rechtspraak (Barlis, HvJ EU 15 september 2016, ECLI:EU:C:2016:690) hoeft een factuur niet aan alle formele eisen te voldoen als maar duidelijk is dat aan alle materiƫle eisen voor aftrek is voldaan. Dat is hier niet het geval. Er is geen factuur, maar overigens ook niet aannemelijk dat een keuken een zakelijke investering is.

 

Boete

De rechtbank acht de handelwijze van de adviseur als een in laakbaarheid aan opzet grenzende onachtzaamheid. Voor elke ondernemer geldt dat het doen van aangiften op grond van niet onderbouwde schattingen onzorgvuldig is. Er behoren geen aansluitverschillen te zijn. De adviseur had daarom in ieder geval suppletieaangiften moeten indienen om de aansluitverschillen te corrigeren. De rechtbank is van oordeel dat de inspecteur geslaagd is in zijn bewijslast dat sprake is van grove schuld.

 

Wet: art. 15 en 35a Wet OB

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 27 juli 2018 (gepubliceerd 1 augustus 2018), ECLI:NL:RBGEL:2018:3333

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

M.G.J.W. Tijdink 27/08/2018 22:41

Hoe is het mogelijk!!! Een belastingadviseur dient op zijn minst het goede voorbeeld te geven. Een slechte zaak.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.