Boetematiging door niet-gepubliceerd boetebeleid

donderdag 7 januari 2016 Giniraynha Poulina 499x gelezen

De fiscus hanteert voor de belasting zware motorrijtuigen (BZM) een intern boetematigingsbeleid. Doordat dit interne beleid niet is gepubliceerd kan men niet toetsen of boetes voor het niet aanvragen van jaarvignetten en/of dag-aangiften conform dat beleid is vastgesteld. Hof Den Bosch vond dit reden genoeg voor een boetematiging.   

In 2013 kreeg een transportbedrijf in totaal 55 naheffingsaanslagen van € 8, met een boete van € 246 per aanslag opgelegd. De jaarvignetten waren door een fout van een medewerker niet tijdig verlengd. Verder was een aantal maal verzuimd om dag-aangifte te doen. De boete van in totaal € 13.530 was volgens belanghebbende onevenredig hoog en stond derhalve niet in verhouding tot de ernst van de gepleegde overtredingen. De inspecteur weigerde de boete te verminderen, want het bedrijf voldeed niet aan de voorwaarden die waren opgenomen in het matigingsbeleid van de Belastingdienst. Het niet publiceren van het matigingsbeleid was volgens het hof onacceptabel. Immers, doordat belanghebbende en de belastingrechter niet op de hoogte (konden) zijn van de inhoud van het beleid hebben zij geen mogelijkheid om te toetsen of de boete, zoals die is vastgesteld, ook conform dat beleid is vastgesteld. Het interne matigingsbeleid was op deze manier – voor belanghebbende en het hof - niet objectief verifieerbaar. Het hof achtte onder deze omstandigheden een totaalbedrag aan boetes vergelijkbaar met een boete bij één verzuim (€ 160 per kenteken) passend en geboden. Het transportbedrijf hoefde uiteindelijk maar € 2.880 te betalen.  

 

Wet: artikel 11, eerste en tweede lid, artikel 13, eerste lid, van de Wet BZM, artikelen 67b, 67c en 67f van de AWR

Meer informatie: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 11 december 2015 (gepubliceerd op 4 januari 2016), ECLI:NL:GHSHE:2015:5186

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.