BPM-berekening: ga niet van duurste herstel uit

donderdag 19 september 2019 Remco Latour 213x gelezen

Als een auto schade heeft, werkt dit door in de BPM-berekening. Het gaat volgens Hof Arnhem-Leeuwarden echter te ver om bij de berekening van het schadebedrag uit te gaan van een volledig herstel van de schade volgens de meest dure methode.

Het hof meent dat niet iedere euro aan schade of herstelkosten volledig in mindering komt op de handelsinkoopwaarde van een voertuig. Aan de hand van diverse criteria, zoals merk en type voertuig, courantheid, leeftijd, soort schade en verkrijgbaarheid van onderdelen, moet men vaststellen wat het effect is van schade of een beschadiging op de waarde van een voertuig. De Belastingdienst hoeft evenmin met een zodanig bedrag aan herstelkosten rekening te houden, dat de koper het voertuig in een betere staat kan brengen. Het gaat er bij de berekening van de BPM-grondslag erom, dat men de waarde van een voertuig met schade in de juiste verhouding brengt tot de waarde van voertuigen die afgezien van de schade vergelijkbaar zijn. Deze vergelijkbare voertuigen zullen ook sporen van gebruik vertonen. Juist omdat deze sporen bij een gebruikt voertuig heel normaal zijn, daalt de waarde van zo’n voertuig niet met de kosten van het wegwerken van die normale gebruiksschade, aldus het hof.

 

Wet: art. 10, eerste lid Wet BPM 1992

Regeling: art. 8, vierde lid Uitv.reg. BPM 1992

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 26 juni 2019 (gepubliceerd 18 september 2019), ECLI:NL:GHARL:2019:5984

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.