Brexit en de btw

vrijdag 8 februari 2019 Carola van Vilsteren 1099x gelezen

De Brexit van het Verenigd Koninkrijk (VK) en de gevolgen daarvan houden veel ondernemers al gedurende meerdere jaren bezig. Een Brexit betekent voor de Nederlandse ondernemer die handelt met ondernemers in het VK dat de btw-gevolgen met betrekking tot de transacties met het VK wijzigen en dat de ondernemer actie moet ondernemen.

Ook al zijn er nog maar 50 dagen te gaan, de precieze uitkomst van Brexit is nog steeds niet bekend. Het kan uitdraaien op een harde Brexit (no deal) of een soft Brexit. In het eerste geval is er in beginsel geen overgangsrecht en wordt het VK vanaf het moment van de Brexit als derde land voor de btw aangemerkt. Onlangs heeft staatsecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er bij een harde Brexit mogelijk toch kortdurend overgangsrecht komt. Bij een soft-Brexit, waarbij een douane-unie wordt gevormd, worden bepaalde maatregelen getroffen, blijven de btw-gevolgen beperkt en zullen pas 1 januari 2021 ingaan.

 

Actie

Voor ondernemers staan er een aantal actiepunten op de agenda die na de Brexit handel (blijven) drijven met de VK. Zo moet de Nederlandse ondernemer een EORI-nummer aanvragen. Dit nummer is nodig om zaken te doen met ondernemers buiten de EU. Er moet een artikel 23-vergunning worden aangevraagd. In dat geval mag de ondernemer de btw bij invoer van goederen aangeven in de btw-aangifte in plaats van dat de btw bij invoer verschuldigd is. Wellicht is het zinvol om een AEO-vergunning aan te vragen. Bij een AEO-certificering worden door de douane minder fysieke en documentcontroles uitgevoerd. Verder wil de Britse regering de Britse belastingdienst digitaliseren (Making Tax Digital), om te beginnen met de btw. Nederlandse ondernemers die voor de btw zijn geregistreerd in het VK (boven de drempel van 85.000 GBP) dienen hier vanaf de btw-periode die na 1 april 2019 begint rekening mee te houden.

  

Webcollege

Dit zijn enkele van de onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens het BZ-webcollege Brexit en de btw van mr. Carola van Vilsteren op woensdag 6 maart om 15.00 uur.

 

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.