Brief over verdergaande terugwerkende kracht behandeling getto-uitkeringen

maandag 4 november 2019 NTFR 91x gelezen

De staatssecretaris van Financiën heeft, mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over een verdergaande terugwerkende kracht voor de behandeling van getto-uitkeringen.

Over getto-uitkeringen is geen belasting verschuldigd, maar deze telden wel mee voor de bepaling van het tarief dat geldt voor de overige inkomensbestanddelen (zogeheten progressievoorbehoud). Ook werden de uitkeringen tot het premie-inkomen voor de volksverzekeringen (en tot het bijdrage-inkomen voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet) gerekend en telden de uitkeringen mee bij de bepaling van het toetsingsinkomen voor inkomensafhankelijke regelingen. Om deze effecten tegen te gaan worden de getto-uitkeringen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2016 als uitkeringen van publiekrechtelijke aard onder de eindheffing loonbelasting gebracht.

 

Rechtsherstel

Hof Amsterdam heeft in een uitspraak rechtsherstel geboden door de terugwerkende kracht uit te breiden tot 2015 (ECLI:NL:GHAMS:2019:1567, NTFR 2019/1551 ). Dit is voor de bewindslieden aanleiding om de terugwerkende kracht verder uit te breiden tot en met 2014, het eerst jaar waarin de getto-uitkeringen zijn gedaan. Hiertoe hebben zij extern advies ingewonnen dat als bijlage bij de brief is gevoegd. De Belastingdienst zal de uitkeringsgerechtigden persoonlijk benaderen over de uitbreiding van de terugwerkende kracht. Het streven is om de uitbreiding te regelen in het eindejaarsbesluit 2019 en de eindejaarsregeling 2019.

 

Wet: art.11, Uitv.besl. LB 1965

Meer informatie: Ministerie van van Financiën, 31 oktober 2019, nr. 2019-0000180313

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.