Brievenbusfirma's sluizen jaarlijks 22 miljard door naar belastingparadijzen

woensdag 7 november 2018 Anne-Marie Noordenbos 262x gelezen

SEO heeft de financiële stromen door Nederland via brievenbusfirma’s in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat in 2016 voor € 199 miljard aan dividend, rente en royalty’s Nederland uit is gestroomd. Het overgrote deel, € 177 miljard, gaat via Nederland naar landen waar een normaal belastingtarief geldt, zoals landen binnen de Europese Unie en de VS.

Het kabinet vindt het ongewenst als het geld via Nederland naar landen gaat met een laag belastingtarief, omdat het geld dan nergens belast wordt. Dit is de praktijk die het kabinet met een bronbelasting op rente en royalty’s vanaf 2021 gaat aanpakken. 

Staatssecretaris Snel: ‘Bedrijven die echt iets toevoegen aan onze economie zijn welkom in Nederland. Maar ons land moet niet alleen maar gebruikt worden voor doorstroom naar belastingparadijzen. Met de bronbelasting op rente en royalty’s pakken we deze praktijk heel gericht aan. Dit betekent een belangrijke, forse stap in de strijd tegen belastingontwijking. En het mooie is dat we met dit onderzoek nu een startpunt hebben om te volgen of deze aanpak echt werkt.’

Principle purpose test

In totaal hebben 15.000 brievenbusmaatschappijen in Nederland voor € 4500 miljard in bezit. SEO heeft niet uitgebreid onderzocht waarom de € 177 miljard via Nederland loopt naar onder andere landen uit de Europese Unie en de VS. Een reden kan zijn om bronheffingen in een ander land te verminderen. Belangrijk is in ieder geval dat het naar landen gaat waar een normaal belastingtarief geldt. Toch zou ook een deel van deze stroom belastingontwijkend kunnen zijn. Deze praktijk wordt via andere maatregelen aangepakt, bijvoorbeeld door antimisbruikbepalingen op te nemen in belastingverdragen en meer informatie uit te wisselen met andere landen. Een belangrijke maatregel daarbij is de zogenaamde ‘principle purpose test’ vanaf 2020, waarmee een land verdragsvoordelen kan weigeren als een bedrijf geld via Nederland laat lopen puur en alleen om belasting te ontwijken. 

Meer informatie: Aanbiedingsbrief monitoren effecten aanpak belastingontwijking en planning maatregelen aanpak belastingontwijking, 6 november 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.