Btw-aangifte na naheffingsaanslag is te laat

woensdag 12 september 2018 Remco Latour 1012x gelezen

Als een btw-ondernemer pas na het ontvangen van een naheffingsaanslag omzetbelasting in een aangifte om een btw-teruggaaf verzoekt, is hij te laat. De inspecteur mag in dat geval zijn aangifte aanmerken als een ambtshalve verzoek, wat de positie van de ondernemer verzwakt.

Als een btw-ondernemer niet binnen de geldende termijn zijn aangifte omzetbelasting indient en de verschuldigde btw afdraagt, mag de inspecteur hem een naheffingsaanslag opleggen. Rechtbank Noord-Nederland heeft in een recente zaak geoordeeld dat het binnen deze heffingssystematiek niet past als de ondernemer na het ontvangen van deze aanslag alsnog een aangifte indient. En het indienen van een aangifte nadat de bezwaartermijn tegen de naheffingsaanslag is verstreken, is helemaal uit den boze. Het zonder meer accepteren van de aangifte zou dan een ontkrachting van de bezwaartermijn vormen. In deze situatie kan de inspecteur een negatieve aangifte wel opvatten als een verzoek om ambtshalve teruggaaf. Als hij dit verzoek afwijkt, kan de ondernemer niet in beroep gaan tegen deze afwijzing. De situatie is overigens anders als de btw-ondernemer wel tijdig zijn aangifte indient en later over hetzelfde tijdvak verzoekt om een teruggaaf. Zo’n verzoek om teruggaaf is tijdig als het is ingediend voordat de bezwaartermijn tegen de voldoening op aangifte is verstreken.

 

Wet: art. 10, tweede lid, 19, eerste lid en 20 AWR en art. 31, eerste lid Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland 21 augustus 2018 (gepubliceerd 11 september 2018), ECLI:NL:RBNNE:2018:3227

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.