Btw-deskundigen kritisch op voorstel Europese aanpak btw-fraude

donderdag 5 oktober 2017 Anne-Marie Noordenbos 501x gelezen

Nederlandse btw-deskundigen hebben twijfels bij de maatregelen waarmee de Europese Commissie grensoverschrijdende fraude met omzetbelasting wil bestrijden. Zij vrezen voor extra lasten voor het bedrijfsleven, aldus het FD.

Eurocommissaris Pierre Moscovici van belastingen sprak 4 oktober over een ingrijpende wijziging van het btw-systeem in de Europese Unie. Hij beloofde dat zijn voorstel de schade van de grensoverschrijdende fraude met omzetbelasting in de Unie met 80% terugbrengt. De gederfde belastinginkomsten worden op € 50 mrd geschat.

Op dit moment brengen bedrijven bij export binnen de EU zakelijke klanten geen btw in rekening. Dat zet de deur open naar carrouselfraude. Hierbij verkopen de eerste afnemers de geïmporteerde goederen door, inclusief btw welteverstaan maar zonder die bij de fiscus af te dragen. Terwijl de vervolgkoper de betaalde btw wel terugontvangt van de fiscus. Als de goederen na enkele tussenstappen opnieuw de grens passeren, begint de carrousel aan haar volgende ronde.

Vrees voor veel controle en onzekerheid

Kern van het voorstel is dat leveranciers van goederen en diensten bij grensoverschrijdende transacties binnen de EU zakelijke klanten btw in rekening gaan brengen. Daarbij geldt het belastingtarief van het land van bestemming. De betaalde btw wordt afgedragen aan de belastingdienst in eigen land, die deze overmaakt naar de fiscus in het land van bestemming.

Deskundigen spreken over draconische maatregelen voor het goedwillende bedrijfsleven. Ook twijfelen ze of fraudeurs zich hierdoor laten afschrikken. Daarnaast vrezen ze een ingewikkeld systeem met veel controle en onzekerheid voor bedrijven.

 

Bron: FD, 05-10-2017

Meer informatie: Voorstel Europese Commissie 04-10-2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.