Btw- en OVB-aspecten bij transformatie van vastgoed

dinsdag 10 april 2018 Michel Halters 874x gelezen

Binnenkort op Tax Talks in de Focusuitzending gaat prof. dr. René van der Paardt in op de reikwijdte van het onlangs door het HvJ EU gewezen Kozuba-arrest en hij geeft tips en aandachtspunten bij transformatie van onroerende zaken.

Bij transformatie van een onroerende zaak zijn er tegengestelde belangen. Degene die de onroerende zaak verbouwt en levert, heeft er belang bij dat dit belast is voor de omzetbelasting en hij de tijdens de transformatie van de onroerende zaak in rekening gebrachte omzetbelasting in aftrek kan brengen. Bij aankoop van woningen, heeft een consument er juist belang bij dat bij aankoop de onroerende zaak kwalificeert als woning en hij slechts 2% overdrachtsbelasting is verschuldigd.  

Aandachtspunten voor de praktijk over de route die bewandeld moet worden bij transformatie van een onroerende zaak:

 

  • Bekijk eerst hoe ingrijpend de verbouwing is geweest of zal zijn.
  • Beoordeel of sprake is vervaardiging van een nieuwe onroerende zaak of van verbouwing van een bestaand gebouw.
  • Bepaal vervolgens hoeveel overdrachtsbelasting en/of omzetbelasting is verschuldigd bij de keuze de onroerende zaak eerst te verkopen en vervolgens over te gaan tot transformatie of de onroerende zaak eerst te transformeren en vervolgens te verkopen.

 

Van der Paardt laat in de uitzending aan de hand van enkele casusposities zien welke impact een bepaalde keuze heeft op de winst van de transformateur bij bijvoorbeeld een transformatie van kantoorpanden in woonappartementen. Stel dat die transformatie kwalificeert als vervaardiging van een nieuwe onroerende zaak. Bij eerst de kantoorpanden aan te kopen en daarna te verbouwen is bij aankoop overdrachtsbelasting verschuldigd. Maakt men de keuze om de kantoorpanden eerst te verbouwen en vervolgens aan te kopen? Dan is sprake van een nieuwe onroerende zaak waarover alleen BTW verschuldigd is en geen overdrachtsbelasting. Op die manier kan men overdrachtsbelasting besparen.

 

Hieronder staat een compilatie van de focusuitzending met prof. dr. René van der Paardt.

 

Meer informatie

Wilt u weten wat u uw cliënten moet adviseren bij transformatie van onroerende zaken? Kijk dan op Tax Talks. Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement

 

Wet: Art. 11 (lid 1 letter a) Wet OB 1968

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.