Btw en overdrachtsbelasting bij transformatie van vastgoed

dinsdag 9 april 2019 Michel Halters 792x gelezen

Levering van onroerende zaken kan zowel leiden tot heffing van omzetbelasting als tot heffing van overdrachtsbelasting. Wat zijn de regels en hoe kunnen particulieren en ondernemers de regels van de samenloop van omzetbelasting en overdrachtsbelasting optimaal benutten? Dit onderwerp behandelt dr. René van der Paardt in Tax Talks in de focusuitzending.

In beginsel is bij overdracht van een bestaande onroerende zaak overdrachtsbelasting verschuldigd. Is sprake van nieuwbouw dan is geen overdrachtsbelasting verschuldigd, maar is omzetbelasting verschuldigd. Voor de overdrachtsbelasting kennen we sinds 2012 twee tarieven. Een algemeen tarief van 6% en een verlaagd tarief van 2% voor woningen.

Aanpassingen

Over het verlaagde tarief voor woningen is aardig wat rechtspraak verschenen. Daar is nu wel een tendens in waar te nemen. Is een onroerende zaak als woning gebouwd en is het nu als kantoor in gebruik? Dan is het bij overdracht toch te kwalificeren als woning als de onroerende zaak eenvoudig weer tot woning kan worden verbouwd. Lastiger is het wanneer er sprake is van een oorspronkelijk als kantoor gebouwde onroerende zaak. Wanneer is dan het 2%-tarief van toepassing? Het lage tarief overdrachtsbelasting kan van toepassing zijn als een kantoor wordt verbouwd tot woningen of appartementen. Beslissend is of fysiek al een begin is gemaakt met de bouw van de woningen. Er moeten aanpassingen zijn gedaan, die duidelijk maken dat er woningen gaan komen. De rechtspraak neigt tegenwoordig sneller naar de kwalificatie woning dan vroeger. Wanneer er bij overdracht in nog teveel opzicht sprake is van een niet-woning, is bij overdracht 6% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Verder gaat René van der Paardt in de uitzending in op de gevolgen voor de Nederlandse praktijk van het Kozuba-arrest van het HvJ EU van 16 november 2017, ECLI:EU:C:2017:869. Zie voor een bespreking van dit arrest: Kozuba-arrest: ‘is begrip vervaardiging aan vernieuwing toe?’

 

 

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

 

Meer weten?

Een goede timing bij
overdracht van onroerende zaken is erg belangrijk. Dr. René van der Paardt heeft in Tax Talks, in de focusuitzending ‘Transformatie van vastgoed’ in dat kader voor u nog interessante tips en adviezen.

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.