Btw op advieskosten mislukte overname aftrekbaar

vrijdag 19 oktober 2018 Michel Halters 713x gelezen

Maakt een ondernemer advieskosten voor overname van aandelen in een doelvennootschap om voor die vennootschap btw-belaste managementactiviteiten te gaan verrichten? Dan kan die ondernemer de in rekening gebrachte btw in aftrek brengen, ook al gaat uiteindelijk de overname niet door.

Vliegtuigmaatschappij Ryanair bracht in de loop van 2006 een openbaar bod uit op alle aandelen van een andere luchtvaartmaatschappij (doelvennootschap). In het kader van de voorgenomen overname had Ryanair adviseringskosten en soortgelijke kosten gemaakt. Uiteindelijk ging de overname niet volledig door vanwege mededingingsrechtelijke  redenen en had Ryanair slechts een gedeelte van het maatschappelijk kapitaal in bezit.

Economische activiteit

In geschil bij het Hof van Justitie EU (HvJ) is de aftrek van de voorbelasting op de advieskosten voor de overname van het belang in de doelvennootschap. Ryanair is van mening dat de voorbelasting aftrekbaar is, omdat de transactie was aangegaan om de zeggenschap over de doelvennootschap uit te oefenen en zich te mengen in het beheer van de doelvennootschap. Het HvJ overweegt dat de vraag die moet worden beantwoord of een vennootschap die voornemens is alle aandelen van een andere vennootschap te verwerven om btw-plichtige managementactiviteiten te gaan doen, kwalificeert als ondernemer voor de omzetbelasting. Uit de stukken in het dossier leidt het HvJ af dat Ryanair voornemens was om door de geplande verwerving van de aandelen in de doelvennootschap voor deze doelvennootschap btw-plichtige managementdiensten te leveren. Daarmee oefent Ryanair een economische activiteit uit. Conclusie is dan ook dat Ryanair in het kader van de verwerving van de aandelen in de doelvennootschap een belastingplichtige is voor de omzetbelasting. Ryanair heeft dus recht op aftrek van voorbelasting op de advieskosten en daarmee samenhangende kosten, ook al zijn de economische activiteiten uiteindelijk niet van de grond gekomen. Wel moeten deze kosten hun oorzaak uitsluitend vinden in de geplande economische activiteit, dat wil zeggen de voorgenomen managementdiensten.

 

Wet: art. 4 en 17 Zesde richtlijn (77/388/EEG, oud), art. 7 en 15  Wet OB 1968

Meer informatie: HvJ EU 17 oktober 2018, C-249/17, ECLI:EU:C:2018:834 (Ryanair)

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.