Btw-regeling waardebonnen wijzigt

dinsdag 13 november 2018 Anne-Marie Noordenbos 936x gelezen

De btw-regeling voor waardebonnen wijzigt per 1 januari 2019. Het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 over de btw-behandeling van zegels (waardebonnen) wordt in lijn gebracht met de nieuwe btw-regels voor vouchers.

Op 27 juni 2016 is de voucherrichtlijn vastgesteld. Deze richtlijn introduceert een aantal regels op het gebied van vouchers in de BTW-richtlijn 2006. De richtlijn is geïmplementeerd in de Wet op de omzetbelasting 1968. In verband hiermee moet het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968  over de btw-behandeling van zegels (waardebonnen) in lijn worden gebracht met deze nieuwe btw-regels voor vouchers. De nieuwe regelgeving treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

 

Gratis waardebonnen

Het huidige artikel 21 UBOB 1968 moet worden aangepast aan de nieuwe wettelijke regels voor vouchers. Bij  artikel 21 gaat het om gevallen waarin de ondernemer aan zijn afnemers bij de levering van goederen in de praktijk gratis waardebonnen verstrekt, die bij hem of bij een andere ondernemer kunnen worden ingewisseld tegen goederen, al dan niet met bijbetaling. De aanpassing van het besluit is nodig omdat sommige van deze waardebonnen, afzonderlijk of tezamen, onder de met ingang van 1 januari 2019 van toepassing zijnde wettelijke definitie van een voucher kunnen vallen.

Er is daarom voor gekozen het toepassingsbereik van artikel 21 UBOB 1968 voor deze waardebonnen uit te breiden, zodat deze bepaling in de nieuwe versie ziet op een regeling voor alle waardebonnen die al dan niet gratis worden verstrekt bij de levering van goederen en diensten, en die uitsluitend met bijbetaling kunnen worden ingewisseld tegen goederen of diensten. De nieuwe regeling zal dan alleen niet van toepassing zijn op waardebonnen die geheel voldoen aan de wettelijke definitie van voucher zoals die zal gelden met ingang van 1 januari 2019.

In de nieuwe opzet zullen ondernemers in de meeste gevallen btw moeten afdragen ter zake van gratis verstrekte goederen, wanneer zij de btw ter zake van de aanschaf van die goederen in aftrek hebben gebracht.

Meer informatie: Besluit van 18 oktober 2018 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 (aanpassing btw-regeling voor waardebonnen) Stb. 2018, 383

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.