Cassatie om bewijslastomkering niet bij voorbaat kansloos

dinsdag 9 januari 2018 Remco Latour 363x gelezen

Als de inspecteur een kleine correctie moet toepassen op de aangifte, kan hij de bewijslast niet zomaar bij de belastingplichtige leggen. Maar als de fiscus dit toch probeert, is dit niet bij voorbaat zo kansloos dat de belanghebbende een integrale proceskostenvergoeding kan vorderen.
Dit blijkt uit de volgende zaak voor de Hoge Raad. De staatssecretaris van Financiën was in cassatie gegaan tegen de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden. Zie voor meer informatie over deze zaak: ‘Geen omkering bewijslast bij geringe correctie aangifte’. Naderhand trok de staatssecretaris zijn cassatieberoep in. De belanghebbende, een vrouw die samen met haar man via een vof een Vietnamees specialiteitenrestaurant dreef, meende dat zij recht had op een integrale proceskostenvergoeding. Volgens de vrouw was op voorhand duidelijk dat het cassatieberoep van de staatssecretaris geen kans van slagen had. Dit standpunt vond de Hoge Raad te ver gaan. De staatssecretaris had in zijn cassatieberoep geen standpunt ingenomen dat evident onjuist was. Evenmin deden zich andere bijzondere omstandigheden voor die de vrouw recht gaven op een integrale proceskostenvergoeding. Zij moest het daarom doen met een gewone, forfaitaire proceskostenvergoeding.

 

Besluit: artikel 2, derde lid Besluit proceskosten bestuursrecht

Meer informatie: Hoge Raad 5 januari 2018, ECLI:NL:HR:2018:6

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.