CBS: bijna 40% zzp’ers betaalt geen inkomstenbelasting

maandag 12 juni 2017 Denise Roeters 1 reactie 935x gelezen

Vanwege vele aftrekposten betaalt bijna vier op de tien zelfstandigen geen inkomstenbelasting. Dat meldt de Volkskrant op basis van een door het CBS uitgevoerde analyse van de belastingaangiften van zzp’ers over 2014.

Van de 849.000 zzp’ers, voor wie ondernemerschap hun enige of belangrijkste inkomstenbron van inkomsten was, hoefden er 314.000 geen belasting af te dragen. Onder andere de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling leiden ertoe dat de eerste € 24.000 aan verdiensten belastingvrij zijn. Dat is bijna vier keer zoveel als wat een werknemer belastingvrij kan verdienen. Critici vrezen dat de groei van het aantal zelfstandigen in Nederland de solidariteit in het sociale stelsel kan ondermijnen. Zo hebben zzp’ers wel recht op AOW, maar betalen ze daar minder aan mee door de aftrekposten. Hoogleraar fiscale economie Leo Stevens vertelt tegen de Volkskrant dat het beginsel dat mensen met gelijke draagkracht ook een gelijk bedrag aan belasting moeten betalen zo scheef wordt getrokken.

Meer informatie: Volkskrant, 11 juni 2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

G. Timmerman 12/06/2017 17:14

ZZP'ers en zelfstandigen worden hier gemixt. Waarom vragen we ons niet even af 1) waarom deze groep zo weinig betaald en 2) waarom de wél grote jongens, zoals AH, ook zo weinig betalen. Is er verschil?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.