Combi-voordeel voor zonnepanelen die elektrische auto opladen

vrijdag 8 maart 2019 Remco Latour 1165x gelezen

Een investering in zonnepanelen kan extra interessant zijn voor ondernemers die ook een elektrische auto van de zaak hebben.

Als een ondernemer een elektrische auto van de zaak heeft, zal hij deze indien mogelijk niet alleen op de zaak laden, maar ook bij hem thuis. In principe kan hij in dat geval het laadverbruik (kWh-vergoeding) doorbelasten naar de onderneming. De ondernemer met de elektrische auto kan onder omstandigheden het voordeel van het plaatsen van zonnepanelen op zijn woning vergroten. De investering in zonnepanelen geeft onder voorwaarden al recht op bepaalde subsidies zoals de salderingsregeling of de postcoderoosregeling. En als de ondernemer de opgewekte zonne-energie gebruikt voor het opladen van de auto voor de zaak, stijgt ook het zakelijk gebruik van de zonnepanelen. Als de ondernemer aannemelijk maakt dat het zakelijke laadverbruik meer dan 10% is van het jaarlijkse totaalverbruik, kan hij de zonnepanelen als een zelfstandig bedrijfsmiddel activeren. Bedraagt de investering € 450 of meer, dan kan de ondernemer deze investering toevoegen aan de investeringen waarover hij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepast. Is de investering minstens € 2.500, dan komt hij eveneens in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). De toepassing van de energie-investeringsaftrek staat echter het gebruik van de postcoderoosregeling in de weg.

 

Investering in oplaadtoestel

Ook bij de plaatsing van een oplaadtoestel moet de ondernemer nagaan hoe dit uitpakt voor de vermogensetikettering. De investering van een laadpaal op het eigen bedrijfsterrein ten behoeve van het laden van de elektrische auto van de zaak, komt in aanmerking voor KIA en MIA. Om dit te realiseren kan de ondernemer het thuisadres laten opnemen als vestigingsadres in het handelsregister (KvK). Daarnaast kan hij een tweede aansluiting aanvragen op een bestaande aansluiting met tevens een eigen zakelijk energiecontract. Dit is de zogeheten MLOEA-aansluiting. Het gevolg is dat een ondernemer op zowel de zaak als thuis meer mogelijkheden heeft om zuiver zakelijk te investeren in zonnepanelen en laadtoestellen met gebruikmaking van fiscale investeringsfaciliteiten.

 

Meer weten? Volg de e-learning ‘Investeren in zonnepanelen; altijd een goed advies’

Als u een uitgebreid en praktisch overzicht wilt hebben van de subsidieregelingen met betrekking tot zonnepanelen, volg dan de Tax talks e-learning van Norbert Buiter MB.

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?

> Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95!

 

Wet: art. 3.41, 3.42, 3.42a en 3.45, tweede en vierde lid Wet IB 2001

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.