CPB: kabinet kan meer doen tegen belastingontwijking

donderdag 4 oktober 2018 Anne-Marie Noordenbos 247x gelezen

Het kabinet heeft stevige ambities om belastingontwijking aan te pakken. Maar het kabinet kan meer doen om de rol van Nederland als doorsluisland naar belastingparadijzen in te perken, aldus directeur Laura van Geest van het CPB in een gesprek met NRC.

Volgens Van Geest blijft Nederland een grote rol spelen in de internationale belastingontwijking. Jaarlijks passeert zo’n € 180 miljard Nederland onbelast in de vorm van dividend, royalty’s en rente. Via brievenbusfirma’s staat 4.500 miljard euro aan kapitaal gestald in Nederland, becijfert het CPB. Een top 3-plaats voor Nederland waar we volgens Van Geest niet uitvallen met de aangekondigde maatregelen.

Zo voert het kabinet vanaf 2020 een belastingheffing in op geldstromen richting belastingparadijzen. Het kabinet voert dat ook aan ter verdediging van het afschaffen van de dividendbelasting: we trekken echte bedrijven aan die zorgen voor goede banen in Nederland, en we pakken brievenbusbedrijven aan. Maar volgens Van Geest is dit niet voldoende.

Het kabinet kan bijvoorbeeld strenger zijn over welke landen het definieert als belastingparadijs en dus op welke dividenden, rentes en royalty’s belasting moet worden betaald. Ook kan het kabinet scherper definiëren wanneer een bedrijf echt gevestigd is in Nederland of een brievenbusfirma is. Tenslotte zou het kabinet internationaal meer kunnen doen.

 

Bron: NRC, 3 oktober 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.