Datalek bij Belastingdienst

maandag 3 juni 2019 Anne-Marie Noordenbos 505x gelezen

Door een fout met digitale machtigingen bij de Belastingdienst hebben onder andere accountants sinds vorig jaar de persoonlijke gegevens en aangiften van oud-cliënten kunnen inzien zonder dat daar toestemming voor was, meldt de Volkskrant. De Belastingdienst heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Via de dienst ‘Machtigen met DigiD’ op MijnBelastingdienst.nl kan iedereen namens een andere persoon zaken met de overheid doen, zoals het doen van een belastingaangifte. In dat geval wordt per jaar een machtiging afgegeven om via het persoonlijke DigiD inzage te krijgen in bijvoorbeeld een belastingaangifte. De afhandeling van deze digitale machtiging blijkt maandenlang niet in orde te zijn geweest. De fout werd bij toeval ontdekt door een accountant.  Deze accountant beheert voor verschillende klanten hun belastingaangifte. Deze toegang kreeg hij nadat de accountant eerst inlogde via de machtiging van een andere klant, van wie hij die machtiging wel heeft. Door vervolgens in de browser simpelweg op de terug-knop te klikken, kwam hij weer bij het lijstje met verschillende klanten, waaronder ook de verlopen machtigingen.

Hersteld

De fout komt alleen voor in de browser Edge van Microsoft. Andere browsers geven netjes een foutmelding als dezelfde route met de terug-knop wordt afgelegd. Een kinderlijk eenvoudige ‘hack’ dus. De Belastingdienst erkent in een reactie tegenover de Volkskrant de fout. De dienst heeft de fout inmiddels hersteld. Ook heeft de Belastingdienst het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als er persoonsgegevens betrokken zijn, is dat wettelijk verplicht.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.