De data-speurtocht van de Belastingdienst

vrijdag 1 februari 2019 Anne-Marie Noordenbos 555x gelezen

De Belastingdienst mag in beginsel alle informatie die mogelijk relevant kan zijn voor de belastingheffing opvragen. Dit antwoordt staatssecretaris Snel op Kamervragen.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van een bericht  'Gaat de Belastingdienst te ver in de data-speurtocht?' op 15 november 2018.

De wettelijke regelingen voorzien in zogenoemde informatiebevoegdheden van de inspecteur. De bevoegdheden zijn ruim. In beginsel mag alle informatie die mogelijk relevant kan zijn voor de

belastingheffing worden opgevraagd, zodat de Belastingdienst de juiste belasting kan heffen.

 

Snel geeft aan dat het daarom van groot belang dat er voor de afweging tussen

informatiebevoegdheden en het recht op privacy sterke waarborgen gelden. De Belastingdienst hanteert bij het maken van de keuze tot het opvragen van informatie bij nieuwe informatiebronnen, een afweging tussen de belangen van de Belastingdienst c.q. de inspecteur en de belangen van de belastingplichtige, de criteria die volgen uit het privacyrecht, zoals doelbinding, noodzaak en de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit.

 

Museumkaart

Voor wat betreft het opvragen van gegevens van een museumkaarthouder, antwoordt Snel dat het hier om een specifiek geval ging.

 

Naar aanleiding van de detectie van verhuld vermogen heeft de Belastingdienst in 2017 voor ruim € 200 miljoen belastingaanslagen (belasting + boete + heffingsrente) opgelegd.

Meer informatie: Kamerbrief over vragen data-speurtocht Belastingdienst, 31 januari 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.