De werkruimte in de woning van de IB-ondernemer en dga

vrijdag 6 oktober 2017 Michel Halters 1970x gelezen

De fiscale gevolgen van het zakelijk gebruik van een gedeelte van de woning van de ondernemer roept in de praktijk veel vragen op. In Tax Talks gaan mr. André Verduijn RB en mr. Kees van Laarhoven RB in op de mogelijkheden die ondernemers hebben met vermogensetikettering van (de werkruimte in) de woning en de gevolgen voor de aftrek van de kosten van de werkruimte.

In de wet zijn diverse beperkingen opgenomen voor aftrek van kosten van een werkruimte. Belangrijk is te realiseren dat deze kosten zien op een werkruimte in een woning die privévermogen is.

 

Aftrekbeperking werkruimte in privéwoning

Voor werkruimten die deel uitmaken van de privéwoning kan een driedeling worden gemaakt:

  • onzelfstandige werkruimte;
  • zelfstandige werkruimte waarde bij de ondernemer niet aan de inkomenstoets voldoet; en
  • zelfstandige werkruimten waarbij de ondernemer wél aan de inkomenstoets voldoet, de zogeheten ‘kwalificerende werkruimten.’

Verduijn en Van Laarhoven behandelen in Tax Talks de aftrek van kosten voor ondernemers in de hierboven genoemde gevallen. Een misverstand daarbij is overigens dat onzelfstandige werkruimten altijd tot de eigen woning behoren, dat is namelijk niet het geval.

 

Fiscale behandeling kosten werkruimte dga

Ook gaan Verduijn en Van Laarhoven in Tax Talks in op de vraag welke fiscale mogelijkheden een directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft voor zijn zakelijk gebruikte werkruimte in zijn woning. Hoofdregel is dat kosten van een werkruimte in een privéwoning voor een dga niet aftrekbaar zijn. Er is een aantal uitzonderingen, waarbij de kosten aftrekbaar zijn. Dat is wanneer de vergoeding bij de dga tot het loon behoort of wanneer de werkruimte in de woning van de dga tot zijn ondernemingsvermogen dan wel werkzaamheidsvermogen behoort.

 

Heeft u te maken met kosten van een werkruimte? Dan leest u op Tax Talks in de e-learning 'De werkruimte in de woning van de IB-ondernemer en de dga’ van mr. André Verduijn RB en mr. Kees van Laarhoven RB hoe de aftrek van kosten van een werkruimte in een woning van de ondernemer en de dga is geregeld.

 

Bent u nog geen abonnee? Meld u dan nu aan.

 

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.