Den Blijker via B.V. actief voor RTL

dinsdag 7 mei 2019 Remco Latour 1422x gelezen

Al voor de officiële publicatie van een recente zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden lekte al uit dat het mediabedrijf RTL in het gelijk is gesteld in een geschil met de fiscus. Tv-chef-kok Herman den Blijker is geen werknemer van RTL, zodat RTL voor hem geen premies werknemersverzekeringen hoeft af te dragen. Onlangs is de zaak gepubliceerd, wat meer inzicht geeft in de redenering van het hof.

Om te beginnen hebben RTL als opdrachtgever en den Blijker als opdrachtnemer duidelijk in hun overeenkomst vastgelegd dat zij een overeenkomst van opdracht willen aangaan. Zij wilden geen dienstbetrekking tot stand laten komen. Den Blijker werkte daarom via zijn B.V. voor RTL. Ook van belang is dat dit niet zijn enige werkzaamheden voor zijn B.V. zijn. In 2016 was maar 26% van de omzet van de B.V. afkomstig uit werkzaamheden voor RTL. Genoeg overige activiteiten dus die ook wat opleverden. Verder constateert het hof dat een gezagsverhouding tussen het mediabedrijf en de chef-kok ontbreekt. Voor de tv-programma’s heeft RTL wel een script opgesteld, maar dit is een ‘levend document’. Dat wil zeggen dat tijdens de opnamen nog wijzigingen zijn uit te brengen, waarop de tv-chef kok invloed kan uitoefenen. Ook de aard van de te maken programma’s (reality) brengt mee dat tijdens de opnamedagen soms improvisatie nodig is. Het hof meent dat RTL en den Blijker min of meer op basis van gelijkwaardigheid werken. In dat geval is geen sprake van een dienstbetrekking. RTL hoeft daarom geen premies werknemersverzekeringen in te houden op de vergoeding aan de B.V. van den Blijker.

 

Wet: art. 7:400 en 7:610 BW en art. 59, derde lid Wfsv

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 24 april 2019 (gepubliceerd 3 mei 2019), ECLI:NL:GHARL:2019:3539

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.