Derdenbeslag verlaagt belastbare uitkering niet

woensdag 19 juni 2019 Remco Latour 312x gelezen

Als in het kader van een derdenbeslag een uitkeringsinstantie een deel van een uitkering van een schuldenaar uitbetaalt aan de schuldeiser, heeft dit geen gevolgen voor de hoogte van de belastbare uitkering.

Een vrouw kreeg een uitkering van € 14.430 van het UWV. Omdat zij ook een schuld had, liet haar schuldeiser een executoriaal derdenbeslag leggen op deze uitkering. Het UWV keerde daarom een bedrag van € 1.446 direct uit aan de schuldeiser. De vrouw was het daar niet mee eens. Bovendien stelde zij dat door de inhouding in verband met het derdenbeslag de belastbare uitkering maar € 12.984 bedroeg. Maar zowel de Belastingdienst als de belastingrechter meent dat het ingehouden bedrag wel behoort tot de belastbare uitkering. Als gevolg van de gedeeltelijke verrekening van de uitkering met haar schuld wordt de vrouw geacht de uitkering toch in zijn geheel te hebben genoten. Haar stelling dat de beslaglegging onrechtmatig is en/of dat de beslagvrije voet onjuist is toegepast, doet daar niets aan af. Met zulke klachten zal de vrouw trouwens naar de civiele rechter moeten, aldus Hof Den Haag.

 

Wet: art. 3.101, eerste lid, letter a en 3.146, eerste lid Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Den Haag 25 januari 2019 (gepubliceerd 17 juni 2019), ECLI:NL:GHDHA:2019:1441

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.