Dga en loonheffingen, geen uitgemaakte zaak

woensdag 18 september 2019 Michel Halters 772x gelezen

De dga is werknemer en daardoor onderworpen aan de loonheffingen. Volgens mr. Touria El Ouardi, als vaktechnisch specialist verbonden aan het vaktechnisch bureau van BDO en als docent aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit, is vaststelling van de fiscale gevolgen voor de dga in de praktijk een lastige aangelegenheid. Zeker als de dga werkzaam is via een management B.V.

Is de dga benoemd tot statutair bestuurder van een vennootschap? Dan geldt dat de dga die volgens een arbeidsovereenkomst werkzaam is en zich verbonden heeft tegen loon werkzaamheden te verrichten aan de zeggenschap van de algemene vergadering van die vennootschap is onderworpen. Dat geldt ook als hij materieel bezien invloed kan uitoefenen op de stemming van de algemene vergadering. De dga staat formeel onder het gezag van de algemene vergadering. Er is dan tussen de dga en de vennootschap sprake van een dienstbetrekking.

 

Fictieve dienstbetrekking dga

Ook als geen sprake is van een echte dienstbetrekking, geldt voor de loonbelasting dat een dga in ieder geval in fictieve dienstbetrekking werkzaam is. Van een fictieve dienstbetrekking van een dga is sprake voor de dga met een aanmerkelijk belang in de vennootschap waarvoor hij enige werkzaamheden verricht. Een dergelijke fictie bestaat niet voor de premies werknemersverzekeringen. Indien (in beginsel) sprake is van een echte dienstbetrekking voor de premies werknemersverzekeringen maar de dga kwalificeert als dga in de zin van de Regeling aanwijzing DGA 2016, hoeft de vennootschap geen premies werknemersverzekeringen af te dragen. Voor de inkomensafhankelijk bijdrage Zvw is in dat geval het verlaagde tarief van toepassing dat dient te worden ingehouden op het loon van de dga.

 

Werken via een management-B.V.

Als een dga via een management-B.V. werkt voor een andere vennootschap is het lastiger om de gevolgen voor de loonheffingen vast te stellen. In de praktijk gaat het nog wel eens fout en is de dga in dienstbetrekking werkzaam voor die vennootschap. Op Tax Talks in de e-learning ‘Dga in de loonheffingen; werken via een management B.V.’ gaat mr. Touria El Ouardi in op de problematiek van het werken met een management B.V. Ook gaat mr. Touria El Ouardi in op toepassing van de doorbetaaldloonregeling binnen concernverband.

Meer weten?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor € 95

 

Wet: art. 1, 2, 12a en 32d Wet LB 1964

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.