Dga is niet te vergelijken met een managementassistent

donderdag 24 oktober 2019 Remco Latour 507x gelezen

Een directeur-grootaandeelhouder kan zijn gebruikelijk loon in beginsel niet baseren op het loon van een managementassistent. Hij zal immers doorgaans veel meer verantwoordelijkheid dragen.

In een zaak voor Hof Den Haag probeerde een B.V. aannemelijk te maken dat het gebruikelijk loon van haar dga over 2014 en 2015 lager moest zijn dan het toenmalige minimumbedrag van € 44.000. Deze dga voert diverse (administratieve) werkzaamheden voor een werkmaatschappij waarin de B.V. een belang van 50% houdt. De werkmaatschappij drijft een postbusservice en verricht koeriersdiensten. De werkzaamheden van de dga bestaan uit de facturering, het debiteurenbeheer, het voeren van de contractadministratie en het onderhouden van contacten met klanten. De dga houdt zich bovendien bezig met de planning van in te huren rijders en ad hoc koeriersdiensten en postservicediensten. Ten slotte verricht hij vanuit de B.V. werkzaamheden ten behoeve van een luchtbrug voor in Hongarije uit te voeren medische behandelingen. 

 

Verantwoordelijkheid

De B.V. stelt dat deze activiteiten zijn te vergelijken met de werkzaamheden van een managementassistent. Het hof is het daar niet mee eens. De dga draagt bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid. Dat de dga werkzaamheden heeft verricht voor de Hongaarse onderneming waarin de B.V. heeft geïnvesteerd, is ook een aanwijzing dat de dga een zwaardere functie heeft dan een managementassistent. Overigens oordeelt het hof dat de bij de fiscus geliefde afroommethode evenmin in deze zaak is toe te passen. Dit komt mede doordat de enig aandeelhouder van de holding die de overige 50% in de werkmaatschappij houdt ook een aanzienlijke bijdrage levert aan de activiteiten van de werkmaatschappij. Het hof oordeelt dat de inspecteur het gebruikelijk loon van de dga terecht op een bedrag van € 44.000 heeft gesteld.

 

Wet: art. 12a Wet LB 1964

 

Meer weten?

Woensdag 6 november 2019 verzorgt mr. Touria El Ouardi de PE-Pitstop DGA in de loonheffingen. Tijdens de cursus zal zij uitvoerig stilstaan bij de verschillende aspecten van de loonheffingen die een DGA aangaan. > Informatie en aanmelden

Meer informatie: Gerechtshof Den Haag 15 oktober 2019 (gepubliceerd 23 oktober 2019), ECLI:NL:GHDHA:2019:2748

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.