Dga’s en ondernemers komen meer onder de loep van de fiscus

donderdag 25 april 2019 Remco Latour 1619x gelezen

De dga en de ondernemer kunnen weer rekenen op de warme belangstelling van de fiscus. Mr.dr. Chris Dijkstra ging in het onlineprogramma Tax Talks in op de overwegingen van de staatssecretaris in zijn kamerbrief over een beter belastingstelsel. Dijkstra wijst op de hints van de staatssecretaris dat hij niet-uitgekeerd inkomen in box 2 wil gaan belasten.

Dijkstra merkt op dat de ‘Kamerbrief Tweede Kamer bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ een heel beschouwend stuk is. Zie ook: ‘Nieuwe onderzoeken naar een beter belastingstelsel.De staatssecretaris maakt een duidelijk onderscheid tussen belasting op arbeid, kapitaal en consumptie. De belasting op kapitaal is als gevolg van de eigenwoningregeling lager dan in het buitenland. Dijkstra leest uit deze stelling dat de staatssecretaris de belasting op kapitaal wil verhogen. Daarnaast gaat de staatssecretaris in op de vlucht van box 3 naar box 2 en de onwenselijkheid daarvan. Bovendien hint de staatssecretaris op het gaan belasten van vermogen in box 2 dat niet wordt uitgekeerd. Hoe dat concreet gaat uitpakken, is nog onduidelijk.

 

Versobering faciliteiten voor ondernemers

Ook kijkt de staatssecretaris naar de instrumentele functie van het belastingrecht. De staatssecretaris plaatst hier vraagtekens bij. Dijkstra kan zich goed voorstellen dat bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek de komende jaren verdwijnt terwijl de MKB-winstvrijstelling overblijft. Gebruik de bestaande faciliteiten dus zo lang het nog kan, raadt hij aan.

 

Wet: art. 3.76, 3.120 en art. 4.13 Wet IB 2001

 

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

 

 

Meer weten?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?

> Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95!

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.