Dienstbetrekking is geen toneelspel

donderdag 8 februari 2018 Hans de Ruijter 1286x gelezen

Arbeidskrachten met enige vrijheid in het uitvoeren van hun werkzaamheden moeten niet te snel ervan uitgaan dat een gezagsverhouding – en daarmee een dienstbetrekking – ontbreekt. Ook bij artistieke vrijheid kan sprake van een gezagsverhouding.

Een actrice vond dat haar werkzaamheden bij een aantal toneelgezelschappen hadden plaatsgevonden in het kader van een onderneming. De Belastingdienst meende daarentegen dat sprake was van een dienstbetrekking.

Het geschil belandde voor Hof Amsterdam. De inkomsten van de actrice waren vormgegeven als inkomsten uit loondienst, maar zij stelde dat toch sprake zou zijn van winst uit onderneming als een gezagsverhouding ontbrak. De actrice meende dat dit het geval was. Tijdens de kern van haar werkzaamheden, optredens, kreeg zij geen bindende aanwijzingen. Daarnaast overlegde zij verklaringen van twee van de theaterstichtingen waaruit zou blijken dat sprake was van een gelijke verhouding tussen acteur, regisseur en directie. Samen droegen zij de eindverantwoordelijkheid voor de voorstelling. In feite zou sprake zijn van overeenkomsten van opdracht, aldus de actrice. Maar haar argumenten overtuigden het hof niet. Uit de feiten leidde het hof af dat sprake was van een dienstbetrekking, waarbij de actrice zich had te voegen in het door de ‘werkgevers’ geschapen organisatorisch kader. Ook had zij tussentijds aanspraak gemaakt op een werkloosheidsuitkering (en deze ook genoten). Dat haar als actrice een zekere mate van artistieke vrijheid toekwam bij de vertolking van haar rol, betekende nog niet dat een gezagsverhouding ontbrak.

 

Wet: artikel 7:610 BW en artikel 2 Wet LB 1964

Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam, 30 januari 2018 (gepubliceerd 7 februari 2018), ECLI:NL:GHAMS:2018:285

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.