Dienstbetrekking verhindert aftrek ondernemingskosten

woensdag 30 januari 2019 Remco Latour 374x gelezen

Als iemand eenmaal als directeur in dienstbetrekking is van een B.V., kan hij de kosten die hij voor deze B.V. maakt in principe niet aftrekken als ondernemerskosten.

Een man was als directeur in dienstbetrekking bij een B.V. waarin hij één aandeel hield. Hij stelde zich hoofdelijk aansprakelijk voor een schuld van die B.V. Toen de B.V. failliet ging, werd de man aansprakelijk gesteld. De man voerde nog een vrijwaringsprocedure, maar zonder resultaat. De man zocht vervolgens naar een mogelijkheid om de advocaatkosten en het verlies van de vrijwaringsprocedure af te trekken. Hij stelde dat het hierbij ging om ondernemingskosten. Nu dreef de man inderdaad ook een eenmanszaak, maar de fiscus geloofde niet dat de procedurekosten te maken hadden met die onderneming. Ook Hof Den Haag constateert dat de bestreden kostenaftrek ziet op kosten die de directeur in het kader van zijn dienstbetrekking heeft gemaakt. De man heeft de hoofdelijke aansprakelijkheid aanvaard in de hoop dga te worden van de B.V. Toch blijft hij werknemer van de B.V. Het aandeel in de B.V. is evenmin te rekenen tot het ondernemingsvermogen van de man. De inspecteur heeft de kostenaftrek terecht geweigerd. Het hof oordeelt verder dat evenmin sprake is van negatief loon.

 

Wet: art. 13a Wet LB 1964

Meer informatie: Gerechtshof Den Haag 10 oktober 2018 (gepubliceerd 29 januari 2019, ECLI:NL:GHDHA:2018:3778

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.