Doel aandelenverkoop beslissend voor btw-aftrek

dinsdag 13 november 2018 Michel Halters 464x gelezen

Is sprake van en voorgenomen, maar nog niet gerealiseerde verkoop van aandelen binnen een groep? Dan valt deze handeling niet binnen de werkingssfeer van de btw als deze handeling buiten de directe belastbare en economische activiteiten van de betrokken vennootschap valt. Hiervan is ook sprake als die handeling geen rechtstreeks, duurzaam en noodzakelijk verlengstuk van de economische activiteit van die betrokken vennootschap vormt.

Een Deense holding houdt de aandelen in een tussenholding, die op haar beurt een middellijk belang heeft in 13 Europese vennootschappen. Vóór 1 maart 2007 was de holding voornamelijk actief als moedermaatschappij van de tussenholding. Op 1 maart 2007 sloot de holding met een kleindochtermaatschappij een managementovereenkomst. Hierbij verrichtte de holding btw belaste diensten. Op 13 augustus 2008 verkreeg een bank de aandelen in de holding tegen betaling van één euro, omdat de eigenaar van het concern zijn verplichtingen ten aanzien van de bank niet was nagekomen. De bank had het plan opgevat om de aandelen in de kleindochtermaatschappij te verkopen, zodat de bank zich op de opbrengst hiervan kon verhalen. De bank sloot daarom namens de holding consultancyovereenkomsten met derden. Uiteindelijk werd geen geschikte koper voor de aandelen in de kleindochter gevonden. In geschil is of de holding de btw op de consultancy diensten in aftrek kan brengen.

 

Aflossing schulden

Het Hof van Justitie EU (HvJ) oordeelt dat in dit geval de aandelenoverdracht diende voor het aflossen van de schulden aan de bank. Een dergelijke verkoop van aandelen kan niet worden beschouwd als een handeling die haar uitsluitende directe oorzaak in de belastbare economische activiteit van de holding heeft. Ook is het geen handeling die het rechtstreekse, duurzame en noodzakelijke verlengstuk vormt van de belastbare economische activiteit van de holding. Daarom valt een dergelijke aandelenoverdracht niet binnen de werkingssfeer van de btw. Het is daarbij niet relevant of de voorgenomen aandelenoverdracht al dan niet is gerealiseerd.

 

Wet: art. 2, 9, 168 richtlijn 2006/112/EG

Meer informatie: HvJ EU 8 november 2018, C-502/17, ECLI:EU:C:2018:888 (C&D Foods Acquisition)

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.