Door geringe overschrijding afkoopbedrag toch revisierente

dinsdag 9 juli 2019 Michel Halters 514x gelezen

Onder voorwaarden is geen revisierente verschuldigd bij afkoop van een lijfrentepolis vanwege arbeidsongeschiktheid. Daarbij is de hoogte van het jaarlijkse afkoopbedrag gemaximeerd. Bij overschrijding van de maximum uitkering is revisierente verschuldigd, ook al is die overschrijding marginaal.

In 2015 kocht een man zijn lijfrenteverzekering af en ontving een bedrag van € 40.829. De man was arbeidsongeschikt. In 2015 kon de man vanwege die arbeidsongeschiktheid gebruikmaken van de mogelijkheid om lijfrentepolis gedeeltelijk af te kopen zonder dat hij over de waarde van de lijfrentepolis revisierente hoefde te betalen. Het wettelijk vastgestelde maximale bedrag om daarvoor in aanmerking te komen bedroeg € 40.000. De arbeidsongeschikte werknemer ontving € 40.829.

 

Onwetendheid

In geschil bij Rechtbank Gelderland is of de Belastingdienst terecht € 8.165,94 aan revisierente in rekening mocht brengen over de afkoopsom. De man verklaart voor de rechtbank zich niet te hebben gerealiseerd dat bij een afkoop van maximaal € 40.000 geen revisierente verschuldigd zou zijn en nu wel. De man hoopt op coulance van de rechter. De rechter kan niet anders dan de inspecteur in het gelijkstellen. De inspecteur heeft bij het vaststellen van de aanslag de wettelijke regeling voor revisierente goed toegepast met de juiste grondslag. Hoewel de rechtbank zich kan voorstellen dat de man de regeling van revisierente als onredelijk beschouwd, omdat een uitkering van € 829 teveel, leidt tot ruim € 8.000 aan revisierente, moet zij het beroep ongegrond verklaren. De rechter moet oordelen volgens de wet en hij mag in geen geval de innerlijke waarde of billijkheid van de wet beoordelen.

 

Wet: art. 3.133 lid 9 Wet IB 2001 (tekst 2015), art. 30i AWR en art. 11 Wet algemene bepalingen

 

Meer weten?

Dinsdag 2 oktober 2019 verzorgen mr. dr. Gerard Staats en Erik van Toledo een Masterclass Polislezen levensverzekeringen. Zij maken u wegwijs in de bijzondere opmaak van deze contracten. > Meer informatie en aanmelden

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 19 juni 2017 (gepubliceerd 5 juli 2019), ECLI:NL:RBGEL:2017:3190

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.