Door truststructuur gehouden aandelen in Ltd. ab-aandelen

woensdag 17 april 2019 Michel Halters 608x gelezen

Een Limited is een juridische entiteit met een in aandelen verdeeld kapitaal. Deze voldoet naar Nederlandse fiscale maatstaven aan de kenmerken van een besloten vennootschap.

Begin 2004 ontving een man een schenking van zijn vader. Hij bracht het geschonken bedrag onder in een truststructuur. De man was settlor en protector van een trust. Een andere trust werd benoemd tot trustee van eerdergenoemde trust. De man, zijn echtgenote en kinderen waren aangemerkt als beneficiaries. De trust was een irrevocable trust en was houder van alle aandelen in een Limited, opgericht naar het recht van de Bahama’s. De limited had een bank- en beleggingsrekening. De man nam gelden op van de bank- en beleggingsrekening van de Limited.

 

Aanmerkelijk belang

In geschil bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant is of de opnamen kwalificeren als inkomen uit aanmerkelijk belang. Volgens de man was de Limited transparant. De rechtbank oordeelt dat de Limited een juridische entiteit is met een in aandelen verdeeld kapitaal. Deze voldoet daardoor naar Nederlandse fiscale maatstaven aan de kenmerken van een besloten vennootschap. De man heeft volgens de rechtbank niet aannemelijk gemaakt dat de rechtsgevolgen van het onderbrengen van het vermogen bij een Limited anders zijn dan bij inbreng in een vergelijkbare, naar Nederlands recht opgerichte B.V. De man heeft zijn standpunt dat fiscale transparantie toch mogelijk wordt geacht als hij over het in de Limited aanwezige vermogen kan beschikken alsof het zijn eigen vermogen is, niet aannemelijk gemaakt. De omstandigheid dat de man een volmacht had om namens de Limited over het geld van de Limited te beschikken, wijst volgens de rechtbank eerder in tegengestelde richting, namelijk dat formele toestemming nodig was om namens de Limited op te treden. De rechtbank geeft de inspecteur gelijk dat sprake is van inkomen uit aanmerkelijk belang.

 

Wet: art. 4.6 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 4 februari 2019 (gepubliceerd 16 april 2019), ECLI:NL:RBZWB:2019:427

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.