Door zonnepanelen groter deel woning ondernemingsvermogen

vrijdag 22 maart 2019 Michel Halters 1523x gelezen

Door bevestiging van zonnepanelen wijzigt het gebruik van een woning. Een deel van het dak staat niet alleen ten dienste van de nuttige ruimtes in een woning, maar wordt ook gebruikt voor de ondersteuning van de zonnepanelen en heeft dus een zakelijke functie gekregen.

Een adviseur op het gebied van aerospace en defensiemarkt was ondernemer voor de omzetbelasting. De adviseur had een nieuwe woning gebouwd en in 2016 nam hij deze in gebruik. Op het dak van deze woning waren niet-geïntegreerde zonnepanelen geplaatst. Ook voor de exploitatie van de zonnepanelen was de adviseur ondernemer voor de omzetbelasting. Bij het bouwen van de woning was omzetbelasting berekend. De adviseur is van mening dat door de exploitatie van de zonnepanelen de gehele woning ondernemingsvermogen is.

 

Onderscheid

In geschil bij Rechtbank Gelderland is de aftrek van omzetbelasting voor de bouw van de woning. Volgens de rechtbank staat vast dat de zonnepanelen roerend zijn. Daarom moet men onderscheid maken tussen twee afzonderlijke goederen, aan de ene kant de woning met kantoorruimte en aan de andere kant de zonnepanelen. Dat laat echter onverlet dat door bevestiging van de zonnepanelen aan de woning het gebruik van de woning is gewijzigd. Een deel van het dak staat niet alleen ten dienste van de nuttige ruimtes in de woning, maar wordt ook gebruikt voor de ondersteuning van de zonnepanelen en heeft dus een zakelijke functie gekregen. Het zakelijk gebruik van de woning moet worden berekend op basis van de oppervlaktes van de nuttige ruimtes in de woning. De plaatsing van de zonnepanelen op het dak leidt ertoe dat het deel van het dak waarop de zonnepanelen daadwerkelijk zijn gevestigd, niet meer alleen ten dienste staat van de nuttige ruimtes in de woning, maar ook van de energieopwekking. Dat deel van het dak is een extra nuttige ruimte geworden. Die extra nuttige ruimte kan worden bepaald aan de hand van de oppervlakten van de zonnepanelen. Oorspronkelijk was de oppervlakte van de nuttige ruimtes in de woning 72 m2. De zonnepanelen hebben (afgerond) een oppervlakte van 20 m2. De aftrekbare omzetbelasting is volgens de rechtbank te bepalen op: 20 x (72+20) x in rekening gebrachte omzetbelasting. De rechtbank verleent voornoemde aanvullende teruggave omzetbelasting.

 

Wet: art. 2 en 15 Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 18 maart 2019 (gepubliceerd op 21 maart 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:1163

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.