Dubbel beroep op 33a SW niet gered door onduidelijke toelichting

dinsdag 13 september 2016 Marieke Jansen 735x gelezen

Ondanks dat toepassing van de tijdelijk verruimde schenkvrijstelling in meerdere jaren mogelijk leek op basis van de MvT en toelichting bij de aangifte schenkbelasting, was volgens Rechtbank Gelderland toch duidelijk dat de vrijstelling maar voor één kalenderjaar kon gelden.

In deze zaak schonk een man aan zijn achternichtje € 10.000 in november 2013 en € 12.000 in december 2014. De begiftigde loste daarmee een deel van de hypotheek op haar eigen woning af en deed voor de schenkingen een beroep op de tijdelijk verruimde vrijstelling voor de schenkbelasting. De inspecteur legde voor de schenking in 2014 echter een aanslag op, zonder toepassing van de verruimde schenkvrijstelling. Terecht volgens Rechtbank Gelderland, gezien de tekst van artikel 33a van de Successiewet. Een passage uit de memorie van toelichting zou de indruk kunnen wekken dat de vrijstelling van toepassing was voor de gehele periode van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015, maar in de wettekst en nota naar aanleiding van het verslag was toch duidelijk vermeld dat de vrijstelling voor één kalenderjaar gold. Daarnaast was volgens de rechtbank aannemelijk dat de schenker en de begiftigde op basis van de toelichting bij de aangifte schenkbelasting veronderstelden dat het in 2013 niet gebruikte deel van de vrijstelling in 2014 alsnog kon worden gebruikt. Dat was echter niet voldoende om het beroep op het vertrouwensbeginsel te doen slagen, aangezien de dame niet aannemelijk had gemaakt dat zij naast het verschuldigd zijn van belasting ook schade had geleden. De rechtbank stelde de inspecteur in het gelijk.

Wet: artikel 33 aanhef onderdeel 5 en artikel 33a Successiewet 1956 (tekst 2014)

Rechtbank Gelderland 7 september 2016 (gepubliceerd 8 september 2016), ECLI:NL:RBGEL:2016:4832

Adviseren over schenken in familieverband?

De tijdelijk verhoogde schenkvrijstelling van € 100.000 bleek ongekend populair, en vanaf 2017 is de jubelton terug! Maar wachten is niet altijd een optie. Heeft u uw cliënt al geïnformeerd over de mogelijkheden in 2016? In de Toolkit Schenken aan kinderen 2016 vindt u alle tools en documentatie om praktijkgericht te kunnen adviseren over schenken in familieverband.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.