Duidelijke verbeterpunten voor uitnodigingenbeleid erfbelasting

dinsdag 24 september 2019 NTFR 375x gelezen

De staatssecretaris van Financiën heeft aan de Tweede Kamer het ADR-onderzoek naar het uitnodigingenbeleid bij de erfbelasting gestuurd. Het rapport geeft duidelijke punten van verbetering. In de managementreactie zegt de Belastingdienst aan de slag te gaan met de conclusies van het onderzoek.

De Belastingdienst heeft de nabestaanden van bijna honderd miljonairs vorig jaar ten onrechte laten weten dat ze geen aangifte hoefden te doen voor de erfbelasting.

 

De vaste commissie voor Financiën heeft bij brief van 23 mei 2019 en 4 juli 2019 gevraagd de bijstellingen van de ramingen in de inkomsten uit erf- en schenkbelasting mee te nemen in de onderzoeksopdracht van dit onderzoek. De staatssecretaris gaat in zijn brief eerst in op de bijstellingen van de ramingen en hoe deze zich verhouden tot de uitvoering. In reactie op het verzoek van de Kamer heeft hij de ADR verzocht om een vervolgonderzoek te doen naar de kwaliteit van de uitvoering van de erf- en schenkbelasting en eventuele gevolgen voor de belastingopbrengsten. Verder zal hij de juridische kwaliteit van de opgelegde aanslagen laten onderzoeken door externe vakinhoudelijke experts. Naast deze aanvullende onderzoeken werkt het CPB aan een empirisch onderzoek naar de relevante grondslagontwikkeling voor de schenk- en erfbelasting, dat naar verwachting in het vierde kwartaal wordt afgerond.

 

Notarissen

De Belastingdienst geeft verder aan dat de behandeling van aangiften erfbelasting ook hinder ondervindt van de achterstand in registratie van testamenten in het CDR omdat er in dit geval geen (contra) informatie aanwezig is om de juistheid van de aangifte te toetsen. Dit kan leiden tot onjuiste aanslagen erfbelasting en dus tot bezwaarschriften en extra werkzaamheden. Een aantal notarissen levert niet of niet binnen de wettelijke termijn een testament aan, waardoor de Belastingdienst bij het uitnodigingenproces geen actuele informatie heeft over erfgenamen. 

 

Meer weten?

Maandag 2 december 2019 verzorgen de specialisten van ScholsBurgerhartSchols de Verdiepingscursus Erven en Schenken. In deze cursus leert u van de grootmeesters van Estate Planning alles over de kansen en bedreigingen bij het adviseren over schenken en erven. > Informatie en aanmelden.

 

Meer informatie: Onderzoeksrapport Onderzoek naar het uitnodigingenbeleid voor het doen van aangifte erfbelasting, 18 september 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.