Eén project gedurende 16 jaar exploitatie te weinig voor BOF

vrijdag 6 september 2019 Remco Latour 535x gelezen

De bedrijfsopvolgingsfaciliteit is alleen maar van toepassing op vererfde aandelen in een vastgoed-B.V. als deze B.V. een materiële onderneming drijft. Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat een vastgoed-B.V. die gedurende 16 jaar maar één keer aan projectontwikkeling doet, geen materiële onderneming drijft.

De weduwe van een erflater wil de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) toepassen op de certificaten in een B.V. die zij in 2014 heeft geërfd. De B.V. heeft een vastgoedportefeuille. Vanaf 1998 heeft de B.V. verschillende onroerende zaken gekocht, verhuurd en verkocht. Ook heeft zij een grootschalige verbouwing uitgevoerd op onroerend goed ten behoeve van een supermarkt. Als een vastgoed-B.V. naast verhuuractiviteiten ook ontwikkelingsactiviteiten verricht, is volgens de rechtbank van belang of die ontwikkelingsactiviteiten op zichzelf bezien zijn aan te merken als het drijven van een onderneming. De relatieve omvang van de ontwikkelingsactiviteiten in verhouding tot de beleggingsactiviteiten is daarbij niet van belang. Ten slotte moet deze toets plaatsvinden op het moment van overlijden.

 

Te weinig

De rechtbank constateert dat de B.V. aangekocht vastgoed langdurig in bezit heeft gehad. En in de jaren tot het overlijden van de erflater heeft maar één keer een projectontwikkeling plaatsgevonden. Dit is te weinig om te stellen dat de B.V. een onderneming drijft. De stelling van de weduwe dat zij samen met haar echtgenoot 30 á 40 uur per week werkte voor de B.V. helpt haar evenmin. Zij weet namelijk het nut en de noodzaak van haar werkzaamheden niet aannemelijk te maken. De rechtbank oordeelt dat de Belastingdienst de toepassing van de BOF terecht heeft geweigerd.

 

Wet: art. 35b en 35c SW 1956

Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland 29 augustus 2019 (gepubliceerd 4 september 2019), ECLI:NL:RBNNE:2019:3779

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.