Eenmalige renseigneringsplicht aanbieders saldolijfrenten

woensdag 16 oktober 2019 Michel Halters 585x gelezen

Bij invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 is overgangsrecht opgenomen voor saldolijfrenten. Voor deze lijfrenten waarvan de premies niet aftrekbaar waren eindigt het overgangsrecht per 1 januari 2021. Dit leidt tot een afrekenmoment voor gerechtigden tot een zuivere saldolijfrente op 31 december 2020.

Vanaf 1 januari 2020 wordt de renseigneringsplicht eenmalig uitgebreid voor aanbieders (verzekeraars) van bepaalde saldolijfrenten. Het gaat om zuivere saldolijfrenten. Dit zijn lijfrenten waarvan de premies nooit aftrekbaar zijn geweest. Voor deze saldolijfrenten eindigt het overgangsrecht dat bij de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 was ingevoerd. Na beëindiging van het overgangsrecht gaan saldolijfrenten in beginsel naar box 3. Om te voorkomen dat de overgang van box 1 naar box 3 leidt tot een verlies van de box 1-claim over het saldo van deze lijfrenten, is in het overgangsrecht een afrekenverplichting per 31 december 2020 opgenomen. Door deze afrekenverplichting moeten gerechtigden tot een saldolijfrente in box 1 belasting betalen over de waarde van de saldolijfrente verminderd met het totaalbedrag van de niet in aftrek gebrachte premies die zijn betaald voor deze lijfrente. Door invoering van een renseigneringsplicht voor aanbieders van saldolijfrenten kan de Belastingdienst beschikken over de benodigde gegevens voor het kunnen vaststellen van de aanslag inkomstenbelasting 2020.

 

Ook wordt van deze gelegenheid gebruikgemaakt om wettelijk vast te leggen dat bepaalde persoonsgegevens, zoals naam, adres en geboortedatum, behoren tot de renseigneringsverplichting. Dat was al wel de praktijk, maar was wettelijk niet vastgelegd. Daardoor wordt ook beter gewaarborgd dat de Belastingdienst alleen persoonsgegevens gerenseigneerd krijgt die noodzakelijk zijn voor het proces van identificatie en verificatie.

 

Meer informatie: Brief staatssecretaris van Financiën van 15 oktober 2019 en conceptbesluit renseigneringsbepalingen

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.