Eigen bezwaar wijst op intrekking machtiging

donderdag 5 juli 2018 Remco Latour 1 reactie 261x gelezen

Als de gemeente eerst van de gemachtigde van de belanghebbende een bezwaarschrift ontvangt en later nog een bezwaarschrift van de belanghebbende zelf, moet de zij ervan uitgaan dat de belanghebbende zijn machtiging heeft ingetrokken. De gemeente moet dan haar uitspraak op bezwaar sturen naar de belanghebbende zelf.

Een paar dagen nadat zijn gemachtigde namens hem een bezwaarschrift tegen een WOZ-beschikking had ingediend, stuurde de eigenaar van een woning de gemeente zelf een bezwaarschrift. Toch had de gemeente aanvankelijk alleen naar de gemachtigde een uitspraak op het bezwaarschrift gestuurd. Rechtbank Gelderland oordeelt dat de gemeente uit het feit dat de eigenaar zelf een bezwaarschrift indiende, had moeten opmaken dat hij zijn machtiging had ingetrokken. De gemeente had dus haar uitspraak naar de eigenaar moeten sturen. Dit mag trouwens ook als de machtiging wel geldt, zo lang in ieder geval de gemachtigde (ook) de uitspraak ontvangt. De rechtbank oordeelt dat de beroepstermijn pas is ingegaan op de dag waarop de eigenaar uiteindelijk de uitspraak op zijn bezwaarschrift heeft ontvangen. Hierdoor heeft hij zijn beroepschrift tijdig ingediend.

 

Te veel betaald voor woning

Vervolgens motiveerde de eigenaar waarom de gemeente de WOZ-waarde van zijn woning op een te hoog bedrag had gesteld. Hij constateerde dat deze WOZ-waarde mede was gebaseerd op de koopprijs die hij zelf moest betalen. De man stelde te veel te hebben betaald voor de woning vanwege de geboden financiering van de hypotheekbank De rechtbank ziet hierin geen reden om de WOZ-waarde te verlagen. Het is duidelijk dat de man de woning graag wilde hebben en bereid was de koopsom te bepalen. De eigenaar had met de woning evenmin een kat in de zak gekocht. De rechtbank oordeelt dat de eigenaar de meestbiedende gegadigde is geweest, zodat de gemeente de WOZ-waarde mag baseren op de overeengekomen verkoopprijs.

 

Wet: art. 6:17 Awb en art. 17 Wet WOZ

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 18 juni 2018 (gepubliceerd 3 juli 2018), ECLI:NL:RBGEL:2018:2655

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

J. Niederer 09/08/2018 12:35

Ik vind deze uitspraak erg merkwaardig, omdat de HR voor de vraag of een machtiging is beƫindigd altijd teruggrijpt naar de uitputtende bepalingen van artikel 3:72 BW:

Een volmacht eindigt: a. door de dood, de ondercuratelestelling, het faillissement van de volmachtgever of het ten aanzien van hem van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen; b. door de dood, de ondercuratelestelling, het faillissement van de gevolmachtigde of het ten aanzien van hem van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen, tenzij anders is bepaald; c. door herroeping door de volmachtgever; d. door opzegging door de gevolmachtigde.

Over de machtiging in het bestuursrecht heb ik een blog geschreven: https://joostniederer.wordpress.com/

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.