Enig bestuurder B.V. moet ritten registreren

woensdag 17 mei 2017 Remco Latour 1376x gelezen

Als een B.V. haar dga en enig bestuurder een auto van de zaak ter beschikking stelt, doet deze dga er goed aan een rittenregistratie bij te houden. De Belastingdienst zal namelijk niet geloven dat de B.V. effectief kan controleren dat de dga de auto alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt.

In een zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden kwamen een B.V. en haar dga en enig bestuurder overeen dat de B.V. een auto van de zaak ter beschikking zou stellen aan de dga. De afspraken met betrekking tot de auto van de zaak, inclusief een verbod op het maken van privéritten, waren opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De dga vroeg een verklaring geen privégebruik auto aan. Toen de inspecteur naderhand de dga vroeg te bewijzen dat hij minder dan 500 privékilometers had gereden, verklaarde de dga geen rittenregistratie te hebben bijgehouden. Zijn enige bewijs was het verbod op privégebruik van de auto in de arbeidsovereenkomst. Zowel de fiscus als het hof vond dit bewijs onvoldoende. Omdat uit de arbeidsovereenkomst bleek dat de dga beschikte over een auto van de zaak, moest de dga bewijzen dat hij minder dan 500 privékilometers had gereden. Als enig bestuurder en dga van de B.V. was hij mogelijk zelf belast met de controle op naleving van het verbod op privéverbruik. Dat de B.V. een afzonderlijke entiteit was, deed daaraan niets af. Het hof oordeelde daarom dat de inspecteur mocht naheffen over de ten onrechte achterwege gebleven bijtelling. Bovendien was terecht een verzuimboete opgelegd.

 

Wet: artikel 13bis Wet LB 1964 en artikelen 20, tweede lid en 67c AWR

Meer informatie: Hof Arnhem-Leeuwarden 10 mei 2017 (gepubliceerd 15 mei 2017), ECLI:NL:GHARL:2017:3897

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.