EU-landen gaan btw voor elkaar innen

dinsdag 5 december 2017 Anne-Marie Noordenbos 659x gelezen

De belastingdienst van iedere EU-lidstaat kan straks een deel van de Nederlandse belastingen innen. De EU-ministers willen de ingewikkelde btw-regels veranderen. Dinsdag 5 december stemmen de ministers over een voorstel dat ervoor zorgt dat webwinkels al hun Europese btw kunnen regelen in het land waar ze gevestigd zijn.

Dit scheelt webwinkels die in diverse landen van de Europese Unie verkopen veel tijd en geld. Een Nederlandse webwinkel gaat dan niet meer naar 28 belastingdiensten, maar meldt alles aan bij de Nederlandse belastingdienst. Die verdeelt het geld vervolgens over de EU.

Goed vertrouwen

Het systeem is gebouwd op vertrouwen. Nederland moet maar hopen dat Roemenië genoeg int als een Nederlandse klant iets bij een Roemeense webshop koopt. En vervolgens moet Roemenië het geld ook nog overmaken. Staatssecretaris Snel van Financiën voorziet geen problemen. Volgens hem is dit gewoon een verdieping van die samenwerking.

Webwinkels zijn als eerste aan de beurt, maar later wordt het plan uitgebreid met meer grensoverschrijdende handel. Het huidige systeem is fraudegevoelig. Bedrijven kopen iets uit een ander land, verkopen het vervolgens in hun eigen land, maar maken de btw nooit over naar hun belastingdienst.  Ook dat systeem gaat veranderen. In de toekomst moet een winkel uit het buitenland wel btw betalen aan een groothandel in Nederland. Die maakt dat over naar de Nederlandse belastingdienst en die verrekent alles weer met de buitenlandse belastingdienst. Het nieuwe btw-systeem voor webwinkels gaat in 2021 in.

Bron: NOS, 4 december 2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.