Excuses van staatssecretaris Snel

woensdag 12 juni 2019 Anne-Marie Noordenbos 248x gelezen

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft persoonlijk zijn excuses aangeboden aan betrokken ouders in de zaak van de kinderopvangtoeslag. Ook kondigde hij een aantal extra maatregelen aan.

De staatssecretaris vraagt de recent benoemde Adviescommissie uitvoering toeslagen om hem te helpen om de situatie voor gezinnen die tekort zijn gedaan door het optreden van de overheid recht te zetten. Daarbij vraagt hij hen rekening te houden met de gerechtvaardigde belangen van de toeslaggerechtigden en binnen de wettelijke kaders en de grenzen van uitvoerbaarheid waar nodig maatwerk te bieden aan de betrokken ouders. Ook vraagt hij de Adviescommissie uitvoering toeslagen hoe, gelet op het optreden van de overheid, de ouders anderszins tegemoet gekomen kunnen worden. Verder worden in afwachting van de adviezen van de Adviescommissie de (dwang)invordering en verrekeningen met lopende toeslagen met onmiddellijke ingang opgeschort.

Daarnaast wil de staatssecretaris samen met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de huidige jaarsystematiek van de kinderopvangtoeslag en de bijbehorende wettelijke bepalingen tegen het licht houden.  

Wetgeving te rigide

De staatssecretaris neemt deze maatregelen omdat uit een eigen, extra analyse blijkt dat de focus in dit dossier te veel lag op het bestrijden van misbruik. Dit in combinatie met deels te rigide wetgeving, een onzorgvuldige en trage uitvoering door Toeslagen en weinig oog voor de menselijke maat bracht veel gezinnen onnodig in de problemen. Dit wordt nadrukkelijk ook onderwerp van de eerder ingestelde Adviescommissie uitvoering toeslagen onder leiding van de heer Donner.

In 2014 besloot de Belastingdienst/Toeslagen tijdens een toezichtactie bij 302 ouders de kinderopvangtoeslag stop te zetten of terug te vorderen, het zogeheten CAF 11-dossier. De ouders kregen daarvoor geen duidelijke onderbouwing en ook de communicatie daarna was onzorgvuldig en te traag.

Meer informatie: Ministerie van Financien, 11 juni 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.