Feitelijke functie op toestandspeildatum bepaalt OZB-tarief

vrijdag 6 november 2015 Remco Latour 344x gelezen

Onlangs heeft Rechtbank Overijssel duidelijk gemaakt dat de gemeente aan de hand van de feitelijke functie van een onroerende zaak op de toestandspeildatum moet vaststellen of sprake is van een woning. De bestemming is hierbij niet van belang.

In deze zaak bestond een onroerende zaak uit een bovenwoning met daaronder een leegstaande kantoorruimte. De eigenaar gebruikte alleen de bovenwoning. De gemeente stelde dat de onroerende zaak was bestemd te dienen als bedrijfswoning. De bestemming was volgens de gemeente leidend voor het bepalen van de WOZ-waarde. Maar de rechtbank concludeerde dat het bij de heffing van de onroerendezaakbelastingen gaat om de feitelijke functie die op de toestandspeildatum is gegeven aan de onroerende zaak. Dit geldt zowel ten aanzien van het tarief voor de onroerendezaakbelasting voor eigenaren als voor de vraag of de gemeente een gebruikersbelasting voor niet-woningen kan heffen. Omdat de onroerende zaak op de waardepeildatum uitsluitend als woning werd gebruikt, mocht de gemeente geen gebruikersbelasting heffen over de onroerende zaak. De gemeente had bovendien het tarief voor woningen moeten toepassen.

 

Wet: artikelen 220 en 220f Gemeentewet

Meer informatie: Rechtbank Overijssel, 28 oktober 2015 (gepubliceerd 4 november 2015), ECLI:NL:RBOVE:2015:4814

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.