Fiscale eenheid voor btw kan gewoon boete krijgen

woensdag 21 augustus 2019 Remco Latour 476x gelezen

Het legaliteitsbeginsel vormt geen belemmering voor de Belastingdienst om een fiscale eenheid voor de omzetbelasting een verzuimboete op te leggen, zo oordeelt Rechtbank Gelderland.

De Belastingdienst had een betalingsverzuimboete opgelegd aan een fiscale eenheid voor de omzetbelasting (FE OB). De FE OB stelt voor de rechtbank dat op grond van de wet alleen natuurlijke personen en rechtspersonen een boete opgelegd kunnen krijgen. Omdat een FE OB geen rechtspersoon is, laat staan een natuurlijk persoon, kan de fiscus haar op grond van het legaliteitsbeginsel geen boete opleggen, zo redeneert de FE OB. De wet vermeldt inderdaad dat overtredingen kunnen worden begaan door natuurlijke personen en rechtspersonen. Men moet dit volgens de rechtbank echter zien als een verduidelijking en niet als een beperking. Daarnaast gaat het in deze zaak om een kwaliteitsdelict. In dat geval is de pleger het rechtssubject met de specifieke hoedanigheid of kwaliteit waartoe de boetebepaling zich richt. Als de betaling van een belasting verwijtbaar te laat plaatsvindt, is de belastingplichtige dus in principe de pleger. Omdat de FE OB de belastingplichtige is, kan de inspecteur haar een betalingsverzuimboete opleggen.

 

Wet: art. 7, vierde lid Wet OB 1964, art. 5:1, derde lid Awb en art. 67c en 67o AWR

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 13 augustus 2019 (gepubliceerd 15 augustus 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:3640

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.