Fiscale maatregel verduurzaming woning stopgezet

dinsdag 23 april 2019 Anne-Marie Noordenbos 380x gelezen

Minister Ollongren heeft besloten per 1 juli aanstaande tot (tijdelijke) sluiting over te gaan van de heffingsvermindering van de verhuurderheffing voor verduurzaming van huurwoningen. Dit laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer. De reden is dat verhuurders dermate veel aanvragen hebben ingediend dat het budget op is.

Voor een soepele overgang naar aardgasvrije woningen en om woningen op andere manieren te verduurzamen stelt het Rijk diverse middelen beschikbaar. Een daarvan is de heffingsvermindering van de verhuurderheffing voor verduurzaming van huurwoningen, die sinds 1 februari 2019 aan te vragen is door verhuurders. Verhuurders die een energieverbetering van de huurwoning van ten minste 3 labelstappen naar minimaal label B realiseren (een energie-index die gelijk of lager is dan 1,4) kunnen in aanmerking komen voor heffingsvermindering. Naar aanleiding van het aantal aanvragen dat inmiddels is ingediend en de verwachte gevolgen hiervan op het beschikbare budget ga ik in deze brief in op de stand van zaken van deze heffingsvermindering.

 

Inmiddels is er voor € 94 miljoen aangevraagd aan heffingsverminderingen voor verduurzaming van huurwoningen. Verhuurders hebben dermate veel aanvragen ingediend dat de minister  genoodzaakt is per 1 juli aanstaande tot (tijdelijke) sluiting over te gaan.

 

Uitputting budget

Vanaf 2022 geldt een jaarlijks beschikbaar budget van € 104 miljoen voor de heffingsvermindering verduurzaming. In het Regeerakkoord is voor de eerste jaren van een lager bedrag uitgegaan. Tot en met 2021 (voor de eerste drie jaar samen) is er €156 miljoen beschikbaar, waarvan €78 miljoen in 2019 beschikbaar is om verplichtingen aan te gaan, €78 miljoen in 2020 en €0 in 2021.

Indien het bedrag voor 2019 is uitgeput, dient het aanvraagproces van heffingsverminderingen per eerste van het volgende kwartaal te worden gesloten. Dit is momenteel het geval. Het sluiten heeft geen effect op de aanvragen die voor 1 juli 2019 zijn ingediend.

 

Nieuwe openstelling afhankelijk van daadwerkelijk gebruik

Zoals aangegeven is vanaf 2022 voor deze regeling een structureel budget beschikbaar. Gezien het huidige tempo van aanvragen zal het geld voor 2020 per 1 juli 2019 ook zijn aangevraagd, zodat de regeling op zijn vroegst op 1 januari 2022 opengesteld kan worden voor nieuwe aanvragen.

Meer informatie: Kamerbrief over heffingsvermindering verduurzaming, Ministerie van Binnenlandsze Zaken, 19 april 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.